SOCIETY AND AGRICULTURAL REFORM: AN ANALYSIS OF THE DIFFERENT FEATURES OF THE SITUATION IN THE FAMILY FARMING OF RESIDENTS IN THE SÃO JORGE COMMUNITY, SANTARÉM-PA

Authors

  • Edrely Ferreira Calderaro Federal de Educação do Pará
  • Fabiana Priscila Palheta Duarte Federal de Educação do Pará
  • Liliane Bernardes Batista de Farias Federal de Educação do Pará
  • Silvânia Carvalho do Carmo Federal de Educação do Pará
  • Cleidison da Silva Santos Instituto Federal de educação do Pará
  • Arlon Frascisco Carvalho Martins Instituto Federal de educação do Pará

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i3.8957

Keywords:

Agriculture. Family. Society and agrarian reform.

Abstract

The present work aims to investigate the perception of residents and students of the São Jorge community, Santarém - Pa about family farming and agrarian reform. The importance of family farming for a community is not only for financial support, but food support in vitamins and proteins for the population, quality of life as there is no use of pesticides and guaranteeing food and nutritional security for the population. Thus emerged the need to think about a family farm in collective with the community and school in a perspective of valuing the space itself (territory). The analysis of data from the qualitative and quantitative field research refers to the situation in family farming in the São Jorge Community, Rodovia Curuaúna km 30, plateau of Santarém PA; with a total of 34 people, residents of the community, 13 students aged 13 to 16 years old, 15 students aged 13 to 17 years old, from Escola Municipal São Jorge; 06 residents of the community, 03 women aged between 33 and 70 years and 03 men aged between 20 and 50 years. residents, for when there is a need to use vegetables, do not depend on buying.

Author Biographies

Edrely Ferreira Calderaro, Federal de Educação do Pará

Graduanda em Licenciatura em letras Português-inglês com ênfase em educação do campo do Instituto Federal de Educação do Pará, campus Santarém.

Fabiana Priscila Palheta Duarte, Federal de Educação do Pará

Graduanda em Licenciatura em letras Português-inglês com ênfase em educação do campo do Instituto Federal de Educação do Pará, campus Santarém. 

Liliane Bernardes Batista de Farias, Federal de Educação do Pará

Graduanda em Licenciatura em letras Português-inglês com ênfase em educação do campo do Instituto Federal de Educação do Pará, campus Santarém. 

Silvânia Carvalho do Carmo, Federal de Educação do Pará

Graduanda em Licenciatura em letras Português-inglês com ênfase em educação do campo do Instituto Federal de Educação do Pará, campus Santarém.

Cleidison da Silva Santos, Instituto Federal de educação do Pará

Doutor em Educação -UNR, professor do Instituto Federal de educação do Pará.

Arlon Frascisco Carvalho Martins, Instituto Federal de educação do Pará

Doutorado em Linguística pela Universidade Federal do Ceará, professor do Instituto Federal de educação do Pará. 

Published

2023-03-31

How to Cite

Calderaro, E. F. ., Duarte, F. P. P. ., Farias, L. B. B. de ., Carmo, S. C. do ., Santos, C. da S. ., & Martins, A. F. C. . (2023). SOCIETY AND AGRICULTURAL REFORM: AN ANALYSIS OF THE DIFFERENT FEATURES OF THE SITUATION IN THE FAMILY FARMING OF RESIDENTS IN THE SÃO JORGE COMMUNITY, SANTARÉM-PA. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(3), 1443–1451. https://doi.org/10.51891/rease.v9i3.8957