EVALUATION OF DIETARY INTAKE AND PHYSICAL ACTIVITY IN INDIVIDUALS WITH SYSTEMIC ARTERIAL HYPERTENSION IN JUIZ DE FORA (MG)

Authors

  • Ana Carolina Vargas Pontes Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Daniel Lambert Júnior Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Francisco Miranda de Andrade Júnior Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Iasmin Campos Machado Cordeiro Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Júlia Botelho Lacerda Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Luísa Akl Urankar Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Roberta Moreira Terra Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Thatiana Simão de Oliveira Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Rodrigo de Oliveira Moreira Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Anna Marcella Neves Dias Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Nathália Barbosa do Espírito Santo Mendes Centro Universitário Presidente Antônio Carlos
  • Danielle Cristina Zimmermann Franco Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v10i9.15749

Keywords:

Hipertension. Food intake. Physical exercise.

Abstract

This article aimed to evaluate eating and physical activity habits in 314 individuals with Systemic Arterial Hypertension (SAH) at the Agência de Cooperação Intermunicipal em Saúde Pé da Serra (ACISPES), Juiz de Fora. Dietary intake was assessed through the Food Frequency Questionnaire (FFQ) and physical activity was assessed using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ - short version). The median age of the sample was 62 years, with the majority being female (69,42%) and predominantly white (41,71%). Two hundred and five individuals (65,28%) reported engaging in at least 150 minutes per week of walking, moderate, or vigorous physical activity. Household income was correlated with the consumption of oils, desserts, sweets, diet and light products, and Body Mass Index with the intake of meat, eggs, vegetables, and fruits. Walking and moderate physical activity were associated with vegetable and fruit consumption, while the latter was also linked to the consumption of diet/light foods. A significant number of individuals with SAH do not engage in the minimum recommended amount of physical activity per week. Sociodemographic variables and different levels of physical activity appear to be associated with specific dietary patterns.

Author Biographies

Ana Carolina Vargas Pontes, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmica de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Daniel Lambert Júnior, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmico de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Francisco Miranda de Andrade Júnior, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmico de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Iasmin Campos Machado Cordeiro, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmica de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Júlia Botelho Lacerda, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmica de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.  

Luísa Akl Urankar, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmica de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Roberta Moreira Terra, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmica de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Thatiana Simão de Oliveira, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Acadêmica de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Rodrigo de Oliveira Moreira, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Médico Endocrinologista, Professor de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC Juiz de Fora-MG.

Anna Marcella Neves Dias, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Fonoaudióloga, Professora de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Nathália Barbosa do Espírito Santo Mendes, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Bióloga, Professora de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Danielle Cristina Zimmermann Franco, Centro Universitário Presidente Antônio Carlos

Farmacêutica, Professora de Medicina do Centro Universitário Presidente Antônio Carlos - UNIPAC - Juiz de Fora-MG.

Published

2024-09-23

How to Cite

Pontes, A. C. V., Lambert Júnior, D., Andrade Júnior, F. M. de, Cordeiro, I. C. M., Lacerda, J. B., Urankar, L. A., … Franco, D. C. Z. (2024). EVALUATION OF DIETARY INTAKE AND PHYSICAL ACTIVITY IN INDIVIDUALS WITH SYSTEMIC ARTERIAL HYPERTENSION IN JUIZ DE FORA (MG). Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 10(9), 2925–2940. https://doi.org/10.51891/rease.v10i9.15749