QUALITATIVE ASSESSMENT OF MENU’S PREPARATIONS IN A FOOD AND NUTRITION UNIT AT CAMAÇARI-BA

Authors

  • Rute Souza Vieira Carigé Centro Universitário da Bahia
  • Priscila Brito Novaes da Silva Centro Universitário da Bahia
  • Maria de Fátima Souza dos Santos Centro Universitário da Bahia
  • Fabiane Cerqueira de Almeida Centro Universitário da Bahia
  • Renata Quartieri Nascimento Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v10i10.15665

Keywords:

Qualitative Assessment. Menu. Healthy Preparations.

Abstract

This article aims to evaluate menus from transported-meals of a commercial Food and Nutrition Unit (FNU), entitled “Unit B”, in Camaçari-BA. This is a descriptive and qualitative research, carried out in a period of 12 days, using the Qualitative Assessment of Menu Preparations - AQPC method, analyzed in positive and negative aspects. It was identified that the positive aspects had 100% occurrence during the analyzed period, while the negative aspects had 0% occurrence. Within the AQPC method, it evidences that the unit B plans to do menus with the aim of serving nutritious meals, with a source of vitamins, fiber and pleasant flavour. The daily’s nutritionist’s presence led to improvements in food production and preparation, with assertive practices regarding food safety for its customers. 

Author Biographies

Rute Souza Vieira Carigé, Centro Universitário da Bahia

Discente do curso de Nutrição. Centro Universitário da Bahia - Estácio/FIB

Priscila Brito Novaes da Silva, Centro Universitário da Bahia

Discente do curso de Nutrição. Centro Universitário da Bahia - Estácio/FIB.

Maria de Fátima Souza dos Santos, Centro Universitário da Bahia

Discente do curso de Nutrição. Centro Universitário da Bahia - Estácio/FIB

Fabiane Cerqueira de Almeida, Centro Universitário da Bahia

Docente do curso de Nutrição. Centro Universitário da Bahia - Estácio/FIB – Coorientador.

Renata Quartieri Nascimento, Universidade Federal da Bahia

Docente do curso de Nutrição. Universidade Federal da Bahia (UFBA) – Orientador.

 

Published

2024-10-10

How to Cite

Carigé, R. S. V., Silva, P. B. N. da, Santos, M. de F. S. dos, Almeida, F. C. de, & Nascimento, R. Q. (2024). QUALITATIVE ASSESSMENT OF MENU’S PREPARATIONS IN A FOOD AND NUTRITION UNIT AT CAMAÇARI-BA. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 10(10), 1716–1726. https://doi.org/10.51891/rease.v10i10.15665