EVALUATION OF THE EFFECTS OF ADDITION OF KAMAFUGITO TO SOIL IN RADISH CULTIVATION: AN INVESTIGATION FOR SUSTAINABLE AGRICULTURE

Authors

  • Leandro Luiz da Costa Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG
  • Jhonathan Cleber Miranda Santos Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG
  • João Victor Duarte Messias Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG
  • Adriano Alves Silva Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG
  • Alex Magalhães de Almeida Centro Universitário de Formiga – UNIFORMG
  • Anísio Cláudio Rios Fonseca Centro Universitário de Formiga – UNIFORMG

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i12.12654

Keywords:

Kamafugito. Agricultural Productivity. Natural Fertilizers. Soil Improvement.

Abstract

The different types of soil that make up the agricultural part of Brazil, in most cases, present a need to replace nutrients with each harvest. The inputs and fertilizers used to correct the soil have suffered a large increase due to wars and economic policies. With the aim of proposing a practical and low-cost solution for the rural producer, an experiment was carried out, involving the use of crushed rock, commonly called rocking, on a soil, observing the effects of the elements detached from the rock to the soil, during the growth of radishes. Kamafugite rock was used in mass values between 2.44% and 28.54%, using the elements iron and phosphorus as a comparison parameter. It is noted that the availability of elements increases as the rock content increases, and that the harvested vegetables showed differences depending on the content of pulverized rock added to the soil.

Author Biographies

Leandro Luiz da Costa, Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG

Discente do Curso de Bacharelado em Engenharia Agronômica do Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG.

Jhonathan Cleber Miranda Santos, Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG

Discente do Curso de Bacharelado em Engenharia Agronômica do Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG.

João Victor Duarte Messias, Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG

Discente do Curso de Bacharelado em Engenharia Agronômica do Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG.

Adriano Alves Silva, Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG

Coordenador do Curso de Engenharia Agronômica do Centro Universitário de Formiga – UNIFOR-MG. É graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Lavras – UFLA, Mestre e Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal de Lavras – UFLA

Alex Magalhães de Almeida, Centro Universitário de Formiga – UNIFORMG

Professor do Centro Universitário de Formiga – UNIFORMG. É Bacharel em Química pela Universidade Federal de Uberlândia - UFU, Mestre e Doutor em Química Analítica pela Universidade Estadual de Campinas – UNICAMP.

Anísio Cláudio Rios Fonseca, Centro Universitário de Formiga – UNIFORMG

Professor do Centro Universitário de Formiga – UNIFORMG. Curador do Museu de Mineralogia do Centro Universitário de Formiga. Responsável pelo Laboratório de Mineralogia do UNIFOR-MG.

Published

2024-01-20

How to Cite

Costa, L. L. da, Santos, J. C. M., Messias, J. V. D., Silva, A. A., Almeida, A. M. de, & Fonseca, A. C. R. (2024). EVALUATION OF THE EFFECTS OF ADDITION OF KAMAFUGITO TO SOIL IN RADISH CULTIVATION: AN INVESTIGATION FOR SUSTAINABLE AGRICULTURE. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(12), 944–953. https://doi.org/10.51891/rease.v9i12.12654