THE ROLE OF THE NUTRITIONIST IN THE TREATMENT OF ANXIETY AND DEPRESSION: A SYSTEMATIC REVIEW

Authors

  • Paulina Nunes Heringer Centro Univerisitário Euroamericano
  • Vanêssa da Silva Melo Centro Universitário Maurício de Nassau – Uninassau
  • Juliana Pandini Castelpoggi UFRJ
  • Roseni Neves da Cruz Almeida Uniplan
  • Viviane Ramos Bandeira
  • Alessandra Regina da Mota da Silva Universidade Nove de julho
  • Eliana Bovolon Universidade Bandeirante de São Paulo
  • Martha Castello Branco de Melo Dias Universidade Estácio de Sá
  • Karla Mesquita Porto Correa Cabral Universidade Cruzeiro do Sul – UDF
  • Danielle Karine Barbosa Oliveira UCB
  • Rosangela Borges Santana Pinto Universudade Federal do Mato Grosso
  • Laiana Hamana Lopes de Brito UFPE
  • Cristina de Oliveira Souza Matos Unijorge

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.11026

Keywords:

Anxiety. Depression. Food. Nutritionist. Nutrients.

Abstract

Anxiety and depression are increasingly common mental health conditions that affect a large part of the world's population. In this context, studies have demonstrated that nutrition plays an important role in both the prevention and treatment of these conditions. This article's main objective is to analyze the role of the nutritionist in the treatment of anxiety and depression, through a systematic review of the available literature on the theme. The systematic review revealed that an unbalanced diet deficient in essential nutrients is associated with a greater risk of developing anxiety and depression. On the other hand, adopting a balanced and appropriate diet can reduce the symptoms of these conditions and improve patients' quality of life. The nutritionist plays a fundamental role in this process, providing specific guidance on the appropriate diet for each individual. Nutrients such as omega-3, B vitamins, zinc, magnesium and tryptophan stand out, which play an important role in regulating mood and the functioning of the nervous system. Furthermore, the nutritionist can use techniques such as psychoeducation, which involves providing information about foods and their relationship with mental health, and nutritional counseling, which helps the patient to establish goals and adopt healthy eating habits. In conclusion, this study highlights the importance of nutritionists in the treatment of anxiety and depression, providing appropriate nutritional guidelines for patients. A balanced, nutrient-rich diet can play a significant role in improving the symptoms of these conditions, as well as preventing their onset.

Author Biographies

Paulina Nunes Heringer, Centro Univerisitário Euroamericano

Graduada em Nutrição, Pós-graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Euroamericano.

Vanêssa da Silva Melo, Centro Universitário Maurício de Nassau – Uninassau

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Maurício de Nassau – Uninassau

Juliana Pandini Castelpoggi, UFRJ

Doutora em Ciências Biológicas – UFRJ.

Roseni Neves da Cruz Almeida, Uniplan

Graduada em Nutrição pela Uniplan.

Viviane Ramos Bandeira

Graduada em Nutrição.

Alessandra Regina da Mota da Silva, Universidade Nove de julho

Graduada em Nutrição pela Universidade Nove de julho

Eliana Bovolon, Universidade Bandeirante de São Paulo

Graduada em Nutrição pela Universidade Bandeirante de São Paulo.

Martha Castello Branco de Melo Dias, Universidade Estácio de Sá

Acadêmica de Nutrição pela Universidade Estácio de Sá.

Karla Mesquita Porto Correa Cabral, Universidade Cruzeiro do Sul – UDF

Graduada em Nutrição pela Universidade Cruzeiro do Sul – UDF.

Danielle Karine Barbosa Oliveira, UCB

Graduada em Nutrição pela Anhanguera e mestranda em Gerontologia – UCB.

Rosangela Borges Santana Pinto, Universudade Federal do Mato Grosso

Graduada em Nutrição e pós-graduada em Nutrição hospitalar – Universudade Federal do Mato Grosso.

Laiana Hamana Lopes de Brito, UFPE

Graduada em Nutrição pela UFPE e Especialista em Nutrição clínica UC/UFPE.

Cristina de Oliveira Souza Matos, Unijorge

Graduada em Nutrição pela Unijorge.

Published

2023-09-20

How to Cite

Heringer, P. N., Melo, V. da S., Castelpoggi, J. P., Almeida, R. N. da C., Bandeira, V. R., Silva, A. R. da M. da, … Matos, C. de O. S. (2023). THE ROLE OF THE NUTRITIONIST IN THE TREATMENT OF ANXIETY AND DEPRESSION: A SYSTEMATIC REVIEW. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(8), 2101–2112. https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.11026