THE PREVALENCE OF CARDIOVASCULAR DISEASES IN ADULTS AND THEIR RELATIONSHIP WITH PREDICTIVE AND PROTECTIVE FOODS – INTEGRATIVE REVIEW

Authors

  • Adriana Duarte de Sousa Universidade Estácio de Sá
  • Rafaela Liberali Universidade Estácio de Sá
  • Vanessa Fernandes Coutinho Universidade Estácio de Sá
  • Nathália dos Reis Franco Universidade Estácio de Sá

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i6.10330

Abstract

Objective: To demonstrate the prevalence of cardiovascular diseases in adults and their relationship with predictors and protectors of foods. Methodology: systematic review. The following databases were used: Bireme, Google academic, PubMed and Scielo. Studies between the years 2011 and 2021 were selected. Results: Based on the studies included in the table, most were relevant to identify cardiovascular risk  factors  and  the relationship  between  the  consumption  of  protective  foods  -  in natura or  minimally processed and predictors – ultra-processed, reflecting the need for nutritional strategies. Conclusion:  The analyzed studies present risk factors for the development of cardiovascular diseases in different age groups, highlighting the consumption of ultra- processed  foods  in  favoring,  and  strategies  of  healthy  habits  in  the  reduction. Suggesting the monitoring of health professionals in the prevention and control of these factors.

Author Biographies

Adriana Duarte de Sousa, Universidade Estácio de Sá

Graduação em nutrição pela Faculdade de Floriano – FAESF e discente do Programa de Pós-Graduação Lato Sensu em Nutrição Clínica – Metabolismo, Prática e Terapia nutricional da Universida de Estácio de Sá.  

Rafaela Liberali, Universidade Estácio de Sá

Professora do programa de Pós-graduação Lato Sensu em Nutrição Clínica  – Fundamentos Metabólicos.  

Vanessa Fernandes Coutinho, Universidade Estácio de Sá

Nutricionista; Doutora em Ciências dos Alimentos; Coordenadora do curso de Nutrição Clínica da Universidade Estácio de Sá.  

Nathália dos Reis Franco, Universidade Estácio de Sá

Nutricionista Residente; Instituto do Coração (Incor) do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo (HCFMUSP), São Paulo, SP - Brasil.   

Published

2023-06-30

How to Cite

Sousa, A. D. de, Liberali, R., Coutinho, V. F., & Franco, N. dos R. (2023). THE PREVALENCE OF CARDIOVASCULAR DISEASES IN ADULTS AND THEIR RELATIONSHIP WITH PREDICTIVE AND PROTECTIVE FOODS – INTEGRATIVE REVIEW. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(6), 1541–1551. https://doi.org/10.51891/rease.v9i6.10330