FULL USE OF FOOD: LOW-COST ALTERNATIVE FOODS WITH HIGH NUTRITIONAL VALUE IN IMPROVING THE QUALITY OF LIFE OF THE NEEDY POPULATION

Authors

  • Paula Araújo Patriota Costa Silva Universidade dos Guararapes - UNIFG / PE
  • Rita Maria de Souza Universidade dos Guararapes - UNIFG/ PE
  • Simone Maria de Souza Universidade dos Guararapes - UNIFG/ PE
  • Luana Ellen dos Santos Lucas Universidade dos Guararapes - UNIFG/PE

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i10.7249

Keywords:

Unconventional parts of food. Low cost. Functional compounds. Nutritional Deficiency. Low-income population.

Abstract

The full use of food is an alternative capable of providing people with better nutritional consumption, saving food, helping to improve the quality of life of the population and reducing the impacts caused on the environment. Despite all the benefits related to this practice, many are unaware of the nutritional value contained in the parts seen as “less attractive” of food. This article is a bibliographic review on low cost and best efficacy alternative foods. The research was carried out from national scientific articles published between the years 2000 to 2020 consulted through databases such as Scielo, Google Scholar, BDTD, ANVISA and FAO. Nowadays the daily production of food is enough to feed the entire population. Despite this, hunger still kills one person every 3.5 seconds in the world. With this in mind, this article aimed to make a bibliographic survey on the ways in which the full use of food becomes functional compounds with high nutritional value for improving quality of life and preventing chronic diseases in the low-income population, as well as as providing autonomy and encouraging the diversification of eating habits, improving nutritional quality and consequently alleviating possible food shortages.

Author Biographies

Paula Araújo Patriota Costa Silva, Universidade dos Guararapes - UNIFG / PE

Graduada em bacharelado da nutrição pela Universidade dos Guararapes - UNIFG / PE; pós-graduada em nutrição materno-infantil e pós-graduanda em nutrição com ênfase na obesidade e emagrecimento. Após 15 anos como gestora de pessoas, encontrou na nutrição um estilo de vida e uma forma de contribuir para construção de uma sociedade mais consciente no que se refere à melhoria da saúde e prevenção de doenças de uma coletividade.  E-mail: paulapatriota@hotmail.com.

Rita Maria de Souza, Universidade dos Guararapes - UNIFG/ PE

Graduada em bacharelado em nutrição pela Universidade dos Guararapes - UNIFG/ PE. Se encontrou na área de saúde, mas precisamente em Nutrição. Hoje busca melhorar a qualidade e estilo de vida de todos em sua volta.  E-mail: ritinha20009@live.com.  

Simone Maria de Souza, Universidade dos Guararapes - UNIFG/ PE

Graduanda em bacharelado em nutrição pela Universidade dos Guararapes - UNIFG/ PE. Sempre quis atuar na área da saúde, mas não sabia qual, até que por acaso resolvi cursar nutrição e me encontrei. Busco melhoria e qualidade de vida para as pessoas através da alimentação saudável. E-mail: simonesouzacs@gmail.com.

Luana Ellen dos Santos Lucas, Universidade dos Guararapes - UNIFG/PE

Bacharel em Nutrição pela Universidade dos Guararapes - UNIFG/PE, atuante na área de Nutrição social, com atividades voltadas à alimentação saudável e qualidade de vida. Encontrei na nutrição um meio de ajudar a população carente assim, prevenindo, promovendo e recuperando saúde.  E-mail: luanaellennutri@gmail.com.

Published

2022-10-31

How to Cite

Silva, P. A. P. C. ., Souza, R. M. de ., Souza, S. M. de ., & Lucas, L. E. dos S. . (2022). FULL USE OF FOOD: LOW-COST ALTERNATIVE FOODS WITH HIGH NUTRITIONAL VALUE IN IMPROVING THE QUALITY OF LIFE OF THE NEEDY POPULATION. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(10), 1466–1479. https://doi.org/10.51891/rease.v8i10.7249