THE IMPORTANCE OF FOOD IN CHILD EDUCATION

Authors

  • Adriana Fátima Arruda da Costa Faculdades Integradas de Ariquemes – FIAR
  • Aline Juliana Souza Faculdade Afirmativo
  • Danielle Auxiliadora Viana Santos Associação Varzeagrandense de Ensino e Cultura- AVEC
  • Daniele Ferreira de Campos Moraes Faculdades Integradas de Várzea Grande – FIAVEC
  • Joana D’arc Ferreira Moraes Fernandes Faculdade de Ciências Administrativas
  • Maria Aparecida de Souza Faculdade do Instituto Panamericano – FACIPAN

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i8.6875

Keywords:

Early Childhood Education. Food. Historical-cultural theory.

Abstract

This article aims to discuss the meaning of food as a pedagogical category in early childhood education. We justify the importance of the discussion by the fact that food is part of human culture and, therefore, should be considered as part of the systematic education of children at this stage of basic education. As a methodology, we opted for bibliographic research supported by the theory of cultural history. The objective is to propose the research from a critical perspective, so that, throughout the work, important points are raised that allow an adequate reflection on contemporary food and the importance of food and related thinking. as a culture that is taught to new generations.

Author Biographies

Adriana Fátima Arruda da Costa, Faculdades Integradas de Ariquemes – FIAR

Graduada em Pedagogia pela Universidade Pitágoras Unopar, Especialista em Educação Infantil e as Séries Iniciais pelas Faculdades Integradas de Ariquemes – FIAR.

Aline Juliana Souza, Faculdade Afirmativo

Graduada em Pedagogia pelo Centro Universitário de Várzea Grande – UNIVAG, Especialista em Educação Infantil, Letramento e Alfabetização pela Faculdade Afirmativo.

Danielle Auxiliadora Viana Santos, Associação Varzeagrandense de Ensino e Cultura- AVEC

Graduada em Pedagogia para a Educação Infantil pela Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT, Especialista em Educação Infantil com Ênfase em Letramento pela Associação Varzeagrandense de Ensino e Cultura. AVEC.

Daniele Ferreira de Campos Moraes, Faculdades Integradas de Várzea Grande – FIAVEC

Graduada em Pedagogia pela Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT, Especialista em Educação Infantil pelas Faculdades Integradas de Várzea Grande – FIAVEC.

Joana D’arc Ferreira Moraes Fernandes, Faculdade de Ciências Administrativas

Graduada em Pedagogia pela Faculdade Afirmativo, Especialista em Gestão Escolar com Ênfase na Direção, Coordenação, Supervisão, Orientação e Inspeção Educacional pela Faculdade de Ciências Administrativas.

Maria Aparecida de Souza, Faculdade do Instituto Panamericano – FACIPAN

Graduada em Pedagogia pela Universidade Paulista – UNIP, Especialista Educação Infantil /Alfabetização pela Faculdade do Instituto Panamericano – FACIPAN.

Published

2022-09-28

How to Cite

Costa, A. F. A. da ., Souza, A. J. ., Santos, D. A. V. ., Moraes, D. F. de C. ., Fernandes, J. D. F. M. ., & Souza, M. A. de . (2022). THE IMPORTANCE OF FOOD IN CHILD EDUCATION. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(8), 1375– 1381. https://doi.org/10.51891/rease.v8i8.6875