ASSOCIATION BETWEEN INTESTINAL MICROBIOTA AND PARKINSON'S DISEASE

Authors

  • Camily Ingrid Araújo Silva Faculdade Única de Ipatinga
  • Cristiane Barreto Andrade Ferreira Faculdade Única de Ipatinga
  • Julieta Mendes Medeiros Facundes Faculdade Única de Ipatinga
  • Laryssa Cristhina Cassimiro Evangelista Faculdade Única de Ipatinga
  • Letícia Cristina Araújo Lima Faculdade Única de Ipatinga
  • Maria Cristina Martins Moraes Faculdade Única de Ipatinga
  • Silvia Mara Martins Faculdade Única de Ipatinga
  • Luiz Fernando Alves dos Reis Faculdade Única de Ipatinga

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v7i11.3088

Keywords:

Intestinal Microbiota. Dysbiosis. Alpha-synuclein. Parkinson's disease.

Abstract

The Intestinal Microbiota (IM) is characterized by the presence of microorganisms that inhabit the gastrointestinal tract, containing viruses, fungi, bacteria and protozoa. IM dysbiosis is a factor that contributes to the development of Parkinson's disease (PD) due to the connection of the brain-gut-microbiota axis, through the vagus nerve. Parkinson's disease is characterized by neurological disorders, degenerative and progressive. Since it inhibits the ability to synthesize neurotransmitters leading to the appearance of Lewy bodies, whose composition is formed by the alpha-synuclein protein in its toxic form. As you progress, it becomes more and more disabling, compromising the performance of daily activities. It is necessary to resort to preventive measures, due to the recomposition of IM and prevention of dysbiosis. Through the use of prebiotics and probiotics.

Author Biographies

Camily Ingrid Araújo Silva, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP). E-mail: camilyingrid2001@hotmail.com

Cristiane Barreto Andrade Ferreira, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP). E-mail: crisbarretoandrade@hotmail.com

Julieta Mendes Medeiros Facundes, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Farmácia da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP). E-mail: jujubafarma1982@gmail.com

Laryssa Cristhina Cassimiro Evangelista, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP).E-mail: laryssa.evan@gmail.com

Letícia Cristina Araújo Lima, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP). E-mail: leticialima2001.lc@gmail.com.

Maria Cristina Martins Moraes, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP).E-mail: mariammoraes606@gmail.com.                     

Silvia Mara Martins, Faculdade Única de Ipatinga

Discente do curso de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP).E-mail: silviamaramartins.123@gmail.com.                      

Luiz Fernando Alves dos Reis, Faculdade Única de Ipatinga

Orientador: Docente da Faculdade Única de Ipatinga (FUNIP). E-mail: luizinhofr@gmail.com

Published

2021-11-30

How to Cite

Silva, C. I. A. ., Ferreira, C. B. A. ., Facundes, J. M. M. ., Evangelista, L. C. C. ., Lima, L. C. A. ., Moraes, M. C. M. ., … Reis, L. F. A. dos . (2021). ASSOCIATION BETWEEN INTESTINAL MICROBIOTA AND PARKINSON’S DISEASE. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 7(11), 503–513. https://doi.org/10.51891/rease.v7i11.3088