IMPACT OF THE GUT MICROBIOTA ON INSULIN RESISTANCE AND OBESITY

Authors

  • Valter Dias da Silva Centro Universitário de Adamantina- FAI
  • Ana Lucia Pereira da Silva Schiave Universidade Central do Paraguai
  • Andréia Aguiar da Fonseca Lima Faculdade de Ciências Medicas Manacapuru
  • Bruno Michael Santos Romera UNINOVE
  • Geovanna Saijo Cebalho da Silva UNIVAG
  • Giovana Araújo e Nunes UNIVAG
  • Julia Augusta Quintino Ramiro UNIRV
  • Júlia Cruz Santos e Ferreira UNIBH
  • Lucas Cumini Mauro Centro universitário de Várzea Grande
  • Maria Aparecida Ferreira FAM
  • Mário Márcio Nogueira Ferraz UNEMAT
  • Pedro Paulo Moura Ferro Filho Unieva
  • Rayson Bellos Silva Ulbra
  • Thiago Jacobi Pacheco Universidade Central do Paraguai

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v11i11.22280

Keywords:

Gut Microbiota. Obesity. Insulin Resistance. Dysbiosis.

Abstract

The rising prevalence of obesity and insulin resistance (IR) represents a global health challenge, driving the search for new etiological factors. This systematic review aimed to critically analyze recent mechanisms (2020–2025) through which altered gut microbiota, or dysbiosis, influences the progression of these metabolic conditions. The methodology employed a rigorous search across databases like PubMed and Scopus, using keywords such as "Gut Microbiota," "Insulin Resistance," and "Obesity," following PRISMA guidelines. The results consolidated that dysbiosis is an active causal factor, characterized by a loss of microbial diversity and functional changes that promote pathogenesis. The primary linking mechanism is low-grade metabolic inflammation, triggered by endotoxemia resulting from increased intestinal permeability and the translocation of Lipopolysaccharide (LPS) into systemic circulation. LPS activates inflammatory pathways that disrupt insulin signaling in key tissues. Additionally, dysbiosis regulates host metabolism through the modulation of microbial metabolites. While an excess of Short-Chain Fatty Acids (SCFAs) can contribute to lipogenesis and weight gain, the alteration in the Bile Acids (BAs) pool affects glucose homeostasis via endocrine receptors. In conclusion, microbiota modulation, primarily through dietary intervention, and the development of precision therapies (next-generation probiotics and postbiotics) are promising strategies. However, it is essential that future research focuses on functional metagenomics to validate causality and optimize targeted interventions in the gut-host axis for the effective treatment of obesity and IR.

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Author Biographies

Valter Dias da Silva, Centro Universitário de Adamantina- FAI

Graduado em Farmácia, Centro Universitário de Adamantina- FAI, São Paulo, Adamantina, Brasil.

Ana Lucia Pereira da Silva Schiave, Universidade Central do Paraguai

Graduada em Medicina, Universidade Central do Paraguai, Amambay, Pedro Juan Caballero, Paraguai.

Andréia Aguiar da Fonseca Lima, Faculdade de Ciências Medicas Manacapuru

Graduanda em Medicina, Afya Faculdade de Ciências Medicas Manacapuru, Amazonas, Manacapuru, Brasil.

Bruno Michael Santos Romera, UNINOVE

Graduando em medicina, Universidade Nove de Julho (UNINOVE), São Paulo, São Paulo, Brasil.

Geovanna Saijo Cebalho da Silva , UNIVAG

Graduanda em medicina, Centro Universitário de Várzea Grande – UNIVAG, Mato Grosso, Várzea Grande, Brasil.

Giovana Araújo e Nunes, UNIVAG

Graduanda em medicina, Centro universitário de Várzea Grande – UNIVAG, Mato-Grosso, Várzea Grande, Brasil.

Julia Augusta Quintino Ramiro, UNIRV

Graduada em medicina, Univerdade de Rio Verde- Campus Rio Verde (UNIRV), Goiás, Rio Verde, Brasil.

Júlia Cruz Santos e Ferreira, UNIBH

Graduada em medicina, Centro Universitário de Belo Horizonte – UNIBH, Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil. 

Lucas Cumini Mauro, Centro universitário de Várzea Grande

Graduando em medicina, Centro universitário de Várzea Grande, Cuiabá- Mato Grosso.

Maria Aparecida Ferreira, FAM

Graduanda em medicina, Faculdade das Américas ( FAM), São Paulo, São Paulo, Brasil.

Mário Márcio Nogueira Ferraz, UNEMAT

Graduando em medicina, universidade do Estado do Mato Grosso (UNEMAT), Mato Grosso, Cáceres, Brasil.

Pedro Paulo Moura Ferro Filho, Unieva

Graduado em Medicina, Unievangélica- Go (Unieva), Goiás, Goiânia, Brasil.

Rayson Bellos Silva, Ulbra

Graduado em medicina, Universidade Luterana do Brasil (Ulbra) Canoas, Brasil.

Thiago Jacobi Pacheco, Universidade Central do Paraguai

Graduado em Medicina, Universidade Central do Paraguai, Amambay, Pedro Juan Caballero, Paraguai.

Published

2025-11-17

How to Cite

Silva, V. D. da, Schiave, A. L. P. da S., Lima, A. A. da F., Romera, B. M. S., Silva , G. S. C. da, Nunes, G. A. e, … Pacheco, T. J. (2025). IMPACT OF THE GUT MICROBIOTA ON INSULIN RESISTANCE AND OBESITY. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 11(11), 4753–4766. https://doi.org/10.51891/rease.v11i11.22280