EFFECT OF ORGANIC FERTILIZATION ON LETTUCE PRODUCTION

Authors

  • Karem Cristine Pirola Narimatsu UNESP
  • Danielle Cristina da Silva dos Santos ETEC
  • Edilson Silva de Oliveira ETEC
  • Stella Vanucci Lemos UNESP
  • Camila Regina Silva Baleroni Recco ETEC
  • Hélio Perecin Júnior ETEC

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v10i10.16291

Keywords:

Lactuca sativa L. Organic Fertilizer. Castor Bean Cake.

Abstract

The cultivation of vegetables with organic fertilizers has increased significantly due to the high costs of mineral fertilizers and the beneficial effects on the soil and plants. The objective of this work was to evaluate the effect of organic fertilizers on lettuce production. The experiment was conducted at the Rural School of Andradina - Brazil, São Paulo State, from August to September 2022. The experimental design used was randomized blocks with 3 replications, consisting of 4 treatments: control - without fertilization; poultry manure, cattle manure and castor bean cake. The results were subjected to analysis of variance and the means compared by the Tukey test, at a 5% probability level, using the CCA-UFSCar software. It was concluded that organic fertilization with castor bean cake and poultry manure contributed to significantly increase production, resulting in plants with greater leaf weight, as well as root length, when compared to cattle manure and the control. The recommendation is to use poultry manure as it is more accessible and low-cost when compared to castor bean cake, which makes it economically viable, contributing to an increase in production and the producer's income.

Author Biographies

Karem Cristine Pirola Narimatsu, UNESP

Graduação, Mestrado e Doutorado em Agronomia – Unesp – Campus de Ilha Solteira; Pedagogia pelo Centro Universitário de Ribeirão Preto – Centro Educacional de Andradina; Pós-Graduação Lato Sensu em Agricultura Orgânica – Faculdade Futura – Votuporanga; Pós-Graduação em Docência no Ensino Técnico e Superior – Faculdades Integradas Urubupungá – Pereira Barreto. Professora do Curso Técnico em Agropecuária e do Curso Técnico em Agronegócio Centro Paula Souza – Etec de Andradina e professora do Curso de Agronomia – Fundação Educacional de Andradina – Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina.

Danielle Cristina da Silva dos Santos, ETEC

Discente do Curso Técnico em Agronegócio – Centro Paula Souza – Etec de Andradina.

Edilson Silva de Oliveira, ETEC

Técnico em Agropecuária e Técnico em Produção de Cana-de-Açúcar -– Centro Paula Souza – Etec de Andradina; Graduação em Medicina Veterinária – Fundação Educacional de Andradina – Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina; Formação Pedagógica em Ciências Biológicas – Faculdade Anhanguera – São Paulo; Formação 2ª Licenciatura em Química – IBRA – Caratinga; Pós-Graduação Lato Sensu Docência na Educação Profissional e Ensino Técnico – Faculdade Anhanguera – São Paulo; Mestrando em Ciência e Tecnologia Animal – UNESP – Ilha Solteira.Professor do Curso Técnico em Agropecuária e do Curso Técnico em Agronegócio – Centro Paula Souza – Etec de Andradina.

Stella Vanucci Lemos, UNESP

Graduação em Agronomia – Unesp – Campus de Botucatu; Mestrado em Agronomia Unesp – Campus de Botucatu; Doutorado em Administração – FEARP USP – Ribeirão Preto. Professora do Curso Técnico em Agronegócio – Centro Paula Souza Etec de Andradina; Orientadora de Agentes de Inovação Rural – SEBRAE.

Camila Regina Silva Baleroni Recco, ETEC

Graduação em Agronomia – UEM – Universidade Estadual de Maringá; Mestrado em Melhoramento Genético – Unesp – Campus de Ilha Solteira; doutorado em Ciências Biológicas (Genética) – Unesp – Campus de Ilha Solteira; Graduação em Pedagogia Faculdades Integradas Urubupungá – Pereira Barreto. Professora do Curso Técnico em Agropecuária e do Curso Técnico em Agronegócio Centro Paula Souza – Etec de Andradina e coordenadora e professora do Curso de Agronomia – Fundação Educacional de Andradina – Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina.

Hélio Perecin Júnior, ETEC

Graduação em Agronomia – ESAPP – Paraguaçú Paulista; Mestrado em Agronomia UNESP – Campus de Ilha Solteira; Pós-Graduação em Docência no Ensino Técnico e Superior – Faculdades Integradas Urubupungá – Pereira Barreto.Professor do Curso Técnico em Agropecuária e do Curso Técnico em Agronegócio – Centro Paula Souza – Etec de Andradina.

Published

2024-10-28

How to Cite

Narimatsu, K. C. P., Santos, D. C. da S. dos, Oliveira, E. S. de, Lemos, S. V., Recco, C. R. S. B., & Perecin Júnior, H. (2024). EFFECT OF ORGANIC FERTILIZATION ON LETTUCE PRODUCTION. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 10(10), 4976–4985. https://doi.org/10.51891/rease.v10i10.16291