NUTRITIONAL GUIDELINES MANUAL FOR PRE- AND POST-KIDNEY TRANSPLANT PATIENTS

Authors

  • Andreza Bruce Cunha Universidade Federal do Amazonas – UFAM
  • Ester vinhote de Souza Universidade Federal do Amazonas – UFAM
  • Esterfany de Oliveira Valente Universidade Federal do Amazonas – UFAM
  • Isabelle Mota da Silva Universidade Federal do Amazonas – UFAM
  • Nibiane Machado Rodrigues Universidade Federal do Amazonas – UFAM
  • Raul Andrade Castro Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Keywords:

Nutritional Guidelines Manual. Patients. Pre and Post Kidney Transplant

Abstract

The kidneys are regulatory organs that selectively excrete and conserve water and various chemical compounds. Its main functions are: 1) maintenance of water balance, osmolarity, electrolyte concentrations (e.g.: sodium, potassium, chloride, calcium, magnesium and phosphate) and the acid-base state of the organism; 2) excretion of end products of metabolism, such as urea, uric acid, phosphates and sulfates, and also of other substances, pharmaceuticals and drugs; 3) production and secretion of hormones and enzymes involved in systemic and renal hemodynamics (renin, angiotensin II, prostaglandins and bradykinin), in the maturation of red blood cells in the bone marrow (erythropoietin), in the balance of calcium and phosphorus, as well as bone metabolism ( due to the activation of vitamin D). To maintain homeostasis, the kidneys must establish a balance between the rate of appearance and disappearance of a given substance in the body (amount produced + amount ingested = amount consumed + amount excreted) (BRASPEN, 2021).

Author Biographies

Andreza Bruce Cunha, Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas-Instituto de Saúde e Biotecnologia.

Ester vinhote de Souza, Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Nutricionista. Docente e Orientadora pelo Instituto de Saúde Biotecnologia/UFAM. Pós-graduada em Clínica Funcional; Especialização em Nefrologia; Mestranda do Mestrado Profissional no Programa de Pós-Graduação da Universidade Federal do Amazonas.

Esterfany de Oliveira Valente , Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas-Instituto de Saúde e Biotecnologia.

Isabelle Mota da Silva, Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas-Instituto de Saúde e Biotecnologia.

Nibiane Machado Rodrigues, Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas-Instituto de Saúde e Biotecnologia.

Raul Andrade Castro, Universidade Federal do Amazonas – UFAM

Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas--Instituto de Saúde e Biotecnologia.

Published

2023-12-11

How to Cite

Cunha, A. B., Souza, E. vinhote de, Valente , E. de O., Silva, I. M. da, Rodrigues, N. M., & Castro, R. A. (2023). NUTRITIONAL GUIDELINES MANUAL FOR PRE- AND POST-KIDNEY TRANSPLANT PATIENTS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 6– 65. Retrieved from https://periodicorease.pro.br/rease/article/view/12490

Issue

Section

E-books

Categories