THE METABOLIC EFFECTS OF THE EXAGGERATED USE OF FRUCTOSE IN PEOPLE WITH TYPE 2 DIABETES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i10.12340

Keywords:

Effects of Exaggerated Consumption. Metabolic impacts. Type 2 diabetes. Fructose.

Abstract

The work addresses the metabolic impacts of excessive fructose consumption, especially in people with type 2 diabetes. Fructose is naturally found in foods such as fruits and vegetables. In adequate quantities, it is beneficial for health. However, Fruits have a high glycemic index, and the food industry uses fructose in high concentrations in products such as corn syrup, which may be associated with health problems such as hypertension, obesity and cardiovascular diseases. The absorption and metabolism of fructose in the human body is unique. When consumed with glucose, the absorption of fructose is enhanced. Once absorbed, fructose is transported to the liver, where it is converted into glucose or stored as glycogen. The increase in fructose consumption, mainly due to the consumption of processed foods, has direct consequences on human health. Adequate nutrition is crucial for diabetics, as it directly influences quality of life and glycemic control. The work aims to understand the effects of excessive fructose consumption on the body and its consequences for people with type 2 diabetes.

Author Biographies

Rayane dos Santos de Sousa Martins, Centro Universitário Mauá de Brasília - UniMauá

Centro Universitário Mauá de Brasília-UniMauá. Graduada em Educação Física e discente em Centro Universitário Mauá de Brasília-UniMauá, Lattes: https://lattes.cnpq.br/5878129178424314.

Luana Guimarães da Silva, Universidade Estadual do Goiás – UEG

Mestrando em Gestão Educação e Tecnologia, Universidade Estadual do Goiás - UEG, Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília. Lattes: http://lattes.cnpq.br/3029834683554415. Orcid: 0000-0001-6009-1037. 

Mariana Eloy de Amorim, Centro Universitário Mauá

Centro Universitário de Brasília – UNB Doutorado em Ciênc. Florestais - conservação da biodiversidade. Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília, Lattes: http://lattes.cnpq.br/3113309956218250, Orcid: 0000-0003-0034-4172. 

Bianca Resende Campos Silveira, Universidade de Brasília – UNB

Universidade de Brasília- UNB, Mestra em Turismo pela Universidade de Brasília. Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília. Lattes:https://lattes.cnpq.br/6602404910950303, Orcid:https://orcid.org/0000-0003-2038-6214. 

Cibele Aparecida Santos Nakao, Centro Universitário Mauá de Brasília - UniMauá

Especialista em Comportamento Alimentar e Terapias Holísticas.  Discente do Centro Universitário Mauá de Brasília-UniMauá Lattes http://lattes.cnpq.br/7980210273785115, Orcid: https://orcid.org/0009-0001-7691-690X.

Luane Reis dos Santos, Universidade de Brasília – UNB

Pós-Doutorado em Ecologia pela Universidade de Brasília – UNB, Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília. Lattes: http://lattes.cnpq.br/1587597851712004.

Published

2023-11-23

How to Cite

Martins, R. dos S. de S., Silva, L. G. da, Amorim, M. E. de, Silveira, B. R. C., Nakao, C. A. S., & Santos, L. R. dos. (2023). THE METABOLIC EFFECTS OF THE EXAGGERATED USE OF FRUCTOSE IN PEOPLE WITH TYPE 2 DIABETES. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(10), 4512–4522. https://doi.org/10.51891/rease.v9i10.12340