ASPECTS THAT INFLUENCE FOOD SELECTION IN PRESCHOOL CHILDREN

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i10.12337

Keywords:

Food Selectivity. Child. Food.

Abstract

Introduction: Food selectivity in the preschool phase is common in children and can result in an inadequate intake of nutrients essential for child growth and development. Objective: the objective of this work was based on identifying the causes and consequences of food selectivity and possible interventions. Methodology: This is an exploratory research, of the integrative review type, with a quantitative approach, electronic bibliographic searches were carried out in the following national and international computerized databases: Lilacs, Medline, Science, Direct and Scielo. The elaboration of the question and the strategy adopted in this study followed the Population, Intervention, Comparison, Outcome (PICO) model. Results: The following causes for food selectivity were identified: organic causes, dietary behavioral, sensory dysfunction and four interventions were identified, described in table 2. Conclusion: The nutritionist is extremely important when it comes to food selectivity, as through methods that refer to nutritional education combined with family support, the child has a significant improvement regarding the topic addressed.

Author Biographies

Lorena Dana de Abreu, Centro Universitário Mauá de Brasília - UniMauá

Discente em Centro Universitário Mauá de Brasília-UniMauá, Lattes: https://lattes.cnpq.br/5878129178424314. Orcid: https://orcid.org/ 0009-0009-5180-1477.

Luana Guimarães da Silva, Universidade Estadual do Goiás – UEG

Enfermeira, Universidade Federal de Goiás, Mestrando em Gestão Educação e Tecnologia, Universidade Estadual do Goiás - UEG, Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília. Lattes: http://lattes.cnpq.br/3029834683554415. Orcid: 0000-0001-6009-1037. 

Mariana Eloy de Amorim, Universidade de Brasília – UNB

Centro Universitário de Brasília – UNB, Doutorado em Ciênc. Florestais - conservação da biodiversidade. Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília, Lattes: http://lattes.cnpq.br/3113309956218250, Orcid: 0000-0003-0034-4172. 

Bianca Resende Campos Silveira, Universidade de Brasília- UNB

Universidade de Brasília- UNB, Mestra em Turismo pela Universidade de Brasília. Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília Lattes:https://lattes.cnpq.br/6602404910950303.  Orcid:https://orcid.org/0000-0003-2038-6214. 

Cibele Aparecida Santos Nakao, Centro Universitário Mauá de Brasília - UniMauá

Especialista em Comportamento Alimentar e Terapias Holísticas.  Discente do Centro Universitário Mauá de Brasília-UniMauá Lattes: http://lattes.cnpq.br/7980210273785115, Orcid: https://orcid.org/0009-0001-7691-690X.

Marcela Augusta Rodrigues Guimarães, Instituto Brasileiro de Educação-IBEDF

Nutricionista, Centro Universitário de Brasília, UniCEUB, Especialista em nutrição em Vigilância Sanitária em Saúde, Instituto Brasileiro de Educação, IBEDF. Professora no departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Mauá de Brasília Lattes http://lattes.cnpq.br/5085776597289987. Orcid https://orcid.org/0000-0003-0777-2946.

Published

2023-11-23

How to Cite

Abreu, L. D. de, Silva, L. G. da, Amorim, M. E. de, Silveira, B. R. C., Nakao, C. A. S., & Guimarães, M. A. R. (2023). ASPECTS THAT INFLUENCE FOOD SELECTION IN PRESCHOOL CHILDREN. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(10), 4451–4459. https://doi.org/10.51891/rease.v9i10.12337