ASSESSMENT OF NUTRITIONAL STATUS IN CHILDREN WITH AUTISM: CHALLENGES AND RECOMMENDATIONS

Authors

  • Elberto Teles Ribeiro FACUMINAS
  • Paulina Nunes Heringer Centro Universitário Euroamericano
  • Nicole Cihlar Valente Universidade de Santo Amaro
  • Rafael Souza Romanha Ávila Universidade Estácio de Sá
  • Alessandra Regina Mota da Silva Universidade Nove de julho
  • Fabíola de Carla Nóbrega Marinho UFPB
  • Nayara Maia Zorzal do Amaral Faculdade Claretiano de Rio Carlo
  • Glaucia Medianeira Coelho Pereira Universidade Franciscana, UFN
  • Josef Cristina Bassi Universidade Franciscana, UFN
  • Kelly Aparecida Zanchet Scandiuzzi Unicesumar
  • Kassiana Peres Holanda Uninassau
  • Priscila Dáltio da Silva Unisales

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.10978

Keywords:

Autism. Children. Nutrition. Nutritional status. Assessment. Challenges.

Abstract

Assessing the nutritional status of children with autism is a challenge for health professionals, as this population presents communication and behavioral difficulties that can interfere with exams and data collection. However, this assessment is crucial, since children with autism are subject to a higher prevalence of malnutrition and vitamin and mineral deficiencies. In this scientific article, studies were reviewed that addressed the main difficulties and recommendations for assessing nutritional status in children with autism. The first challenge encountered is the collection of anthropometric data, such as weight and height, since many of these children have restrictive eating behaviors and may refuse to be measured. Another challenge is the assessment of food intake, since children with autism tend to have restricted and selective diets. In this sense, it is recommended that a broad assessment of intake be carried out, observing the variety and quantity of foods ingested, as well as possible specific nutritional deficiencies. Furthermore, it is important to consider the individual characteristics of each child, such as age, sex and level of autism impairment, when interpreting nutritional assessment results. These characteristics can influence each individual's nutritional needs and dietary pattern. Regarding recommendations, it is essential that health professionals are familiar with the behavioral characteristics of children with autism, in order to establish a relationship of trust and facilitate nutritional assessment. Furthermore, it is essential that there is a multidisciplinary approach, involving nutritionists, doctors, occupational therapists and speech therapists, to ensure a complete and accurate assessment. In conclusion, the assessment of nutritional status in children with autism presents specific challenges due to the behavioral characteristics of this population. However, it is essential that this assessment is carried out in order to identify possible nutritional deficiencies and provide appropriate interventions to improve the health and quality of life of these children.

Author Biographies

Elberto Teles Ribeiro, FACUMINAS

Especialista em Tecnologias digitais e inovação na educação, em pedagogia digital e inovações tecnológicas, em gestão escolar e coordenação pedagógica, em educação especial, inclusiva e altas habilidades e em metodologia do ensino da geografia pela FACUMINAS. Mestrando em Educação UCDB/MS.

Paulina Nunes Heringer, Centro Universitário Euroamericano

Graduada em Nutrição, Pós-graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Euroamericano.

Nicole Cihlar Valente, Universidade de Santo Amaro

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo e Psicanálise pelo Instituto Paulista de Pscinálise, pós-graduada em Psquiatria Nutrcional pelo INCCOR e mestranda no programa Saúde única da Faculdade de Medicina Veterinária da Universidade de Santo Amaro.

Rafael Souza Romanha Ávila, Universidade Estácio de Sá

Nutricionista, Universidade Estácio de Sá.

Alessandra Regina Mota da Silva, Universidade Nove de julho

Graduada em Nutrição pela Universidade Nove de julho.

Fabíola de Carla Nóbrega Marinho, UFPB

Nutricionista pela UFPB.

Nayara Maia Zorzal do Amaral, Faculdade Claretiano de Rio Carlo

Graduada em Administração, Pós -graduada em Matemática financeira e Estástica em supervisão escolar e docência do ensino superior, acadêmica de Nutrição pela Faculdade Claretiano de Rio Carlo – SP.

Glaucia Medianeira Coelho Pereira, Universidade Franciscana, UFN

Nutrição pela Universidade Franciscana, UFN.

Josef Cristina Bassi, Universidade Franciscana, UFN

Nutrição pela Universidade Franciscana, UFN.

Kelly Aparecida Zanchet Scandiuzzi, Unicesumar

Nutrição pela Universidade Franciscana, UFN.10 Acadêmica de Nutrição pela Unicesumar.

Kassiana Peres Holanda, Uninassau

Acadêmica de Nutrição pela Uninassau – Fortaleza.

Priscila Dáltio da Silva, Unisales

Nutrição pela Unisales.

Published

2023-09-20

How to Cite

Ribeiro, E. T., Heringer, P. N., Valente, N. C., Ávila, R. S. R., Silva, A. R. M. da, Marinho, F. de C. N., … Silva, P. D. da. (2023). ASSESSMENT OF NUTRITIONAL STATUS IN CHILDREN WITH AUTISM: CHALLENGES AND RECOMMENDATIONS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(8), 2127–2139. https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.10978