EDUCAÇÃO INFANTIL E SUAS PRÁTICAS EDUCATIVAS: A IMPORTÂNCIA DA ALIMENTAÇÃO SAUDÁVEL E CONSCIENTE

Authors

  • Cleide Aparecida Pereira Cirino Instituto Superior de Educação IBITURUNA
  • Célia de Siena Rodrigues de Siqueira Mantidas pelo Instituto Cuiabano de Educação- ICE
  • Eloider Camargo Instituto Superior de Educação IBITURUNA
  • Joice Ferreira de Oliveira Alencar Cardoso UNIASSELVI
  • Layra Milena da Silva Suquere Faculdades Integradas de Várzea Grande
  • Rozangela Sueli de Souza Ramos Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i1.3778

Keywords:

Caring. Aware. healthy eating.

Abstract

Developing teaching practices starting from the context of preserving the life and well-being of young and very young children involves a set of factors such as economic, social and cultural. One of them is nutrition, in which its lack compromises the child's physical, affective and psychomotor development, having adequate nutrition promotes a transformative and essential strategy for teaching and learning, breaking barriers that inhibit their ability to learn. Therefore, involving environmental issues, caring, preserving and above all providing a healthy and conscientious diet is essential to reduce the difficulties in learning and concentration that hinder school performance.

Author Biographies

Cleide Aparecida Pereira Cirino, Instituto Superior de Educação IBITURUNA

Especialista em Psicopedagogia Clínica e Institucional pelo Instituto Superior de Educação IBITURUNA. Graduada em Pedagogia pela Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT.  E-mail: cleidecidinha@hotmail.com.

Célia de Siena Rodrigues de Siqueira, Mantidas pelo Instituto Cuiabano de Educação- ICE

Especialista em Educação Infantil e Especial Faculdades Integradas Mato-Grossenses de Ciências Sociais e Humanas – Mantidas pelo Instituto Cuiabano de Educação – ICE. Graduada em Pedagogia pela Faculdade Afirmativo. 

Eloider Camargo, Instituto Superior de Educação IBITURUNA

Pós-graduada em Psicopedagogia Clínica e Institucional pelo Instituto Superior de Educação IBITURUNA.E-mail: elocamarguinho@hotmail.com.

Joice Ferreira de Oliveira Alencar Cardoso, UNIASSELVI

Graduada em Pedagogia pela Universidade de Cuiabá – UNIC, Especialista em Alfabetização e Letramento pelo Centro Universitário Leonardo da Vinci – UNIASSELVI.

Layra Milena da Silva Suquere, Faculdades Integradas de Várzea Grande

Especialista em Educação Especial e Inclusão com Ênfase em AEE pelas Faculdades Integradas de Várzea Grande – FIAVEC. Graduada em Pedagogia pela Faculdade Integradas Mato-Grossenses de Ciências Sociais e Humanas – Mantidas pelo Instituto Cuiabano de Educação - ICE. E-mail: layra.milena@gmail.com

Rozangela Sueli de Souza Ramos, Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT

Pós-graduada em Educação Especial e Inclusiva com Ênfase em Deficiência Intelectual e Múltipla. Graduada em Pedagogia pela Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT. E-mail: rozangela2005@gmail.com

Published

2022-01-31

How to Cite

Cirino, C. A. P. ., Siqueira, C. de S. R. de ., Camargo, E. ., Cardoso, J. F. de O. A. ., Suquere, L. M. da S. ., & Ramos, R. S. de S. . (2022). EDUCAÇÃO INFANTIL E SUAS PRÁTICAS EDUCATIVAS: A IMPORTÂNCIA DA ALIMENTAÇÃO SAUDÁVEL E CONSCIENTE. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(1), 241–251. https://doi.org/10.51891/rease.v8i1.3778