HEALTHY EATING: APPROACH IN THE EARLY SERIES

Authors

  • Diogo Douglas da Silva Faculdade IVE
  • Eneida Teixeira de Castro Faculdade São Luís
  • Liliame Raquel de Souza e Silva UNIRONDON
  • Marenize de Arruda Freire Faculdades Integradas Matogrossenses de Ciências Sociais e Humanas
  • Roselaine Cristina da Silva Universidade Federal do Mato Grosso
  • Rosimeire dos Santos Pereira Meira Faculdade das Águas Emendadas de Planaltina/DF

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i8.6657

Keywords:

Scientific Literacy. Healthy eating. Science teaching. Initial series.

Abstract

In this context of problems of the chronic disease of obesity and bad eating habits, healthy eating has become a topic of discussion in the media, highlighting its importance in the quality of life and human health. Healthy eating is also presented as a topic addressed in the early grades, introducing bases for the awareness of children and their families. The objective of this study is to discuss teaching strategies in approaching the topic of healthy eating in the early grades, with the presentation of a practical intervention. This study is characterized as a bibliographic research. The relevance of the theme is the role of school education in the formation of citizens aware of the different issues involving contemporary society. The experimentation in recreational activities is presented as a teaching strategy forwarding for the approach of healthy eating in the teaching-learning process of the initial series.

Author Biographies

Diogo Douglas da Silva, Faculdade IVE

Licenciado em Pedagogia, pela Faculdade IVE. E-mail: diogodouglas29@gmail.com.

Eneida Teixeira de Castro, Faculdade São Luís

Licenciada em Pedagogia, pela Faculdade São Vicente – FASVIPA, 2019. Pós-graduada em Atendimento Educacional Especializado, pela Faculdade São Luís, 2020. e-mail: concurseirapedagoga1984@gmail.com.

Liliame Raquel de Souza e Silva, UNIRONDON

Licenciada em Pedagogia, pela UNIRONDON.

Marenize de Arruda Freire, Faculdades Integradas Matogrossenses de Ciências Sociais e Humanas

Licenciada em Pedagogia. Pós-graduada em Psicopedagogia, pelas Faculdades Integradas Matogrossenses de Ciências Sociais e Humanas.

Roselaine Cristina da Silva, Universidade Federal do Mato Grosso

Licenciada em Artes Visuais, Faculdade Unilagos. Pós-graduada em Relações Raciais e Educação na Sociedade Brasileira, pela Universidade Federal do Mato Grosso.

Rosimeire dos Santos Pereira Meira, Faculdade das Águas Emendadas de Planaltina/DF

Licenciada em Arte  pela Universidade Federal do Mato Grosso. Pós-graduada em Educação Especial: Atendimento Educacional Especializado, pela Faculdade das Águas Emendadas de Planaltina/DF.

Published

2022-08-31

How to Cite

Silva, D. D. da ., Castro, E. T. de ., Silva, L. R. de S. e ., Freire, M. de A. ., Silva, R. C. da ., & Meira, R. dos S. P. . (2022). HEALTHY EATING: APPROACH IN THE EARLY SERIES. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(8), 922–932. https://doi.org/10.51891/rease.v8i8.6657