INFLUENCE OF BOKASHI ORGANIC COMPOUND ON THE DEVELOPMENT OF AMERICAN LETTUCE (LACTUCA SATIVA L.)

Authors

  • Yasmim Grazieli de Almeida Montanha Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina
  • Karem Cristine Pirola Narimatsu Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina
  • Rafael Luís dos Santos Silva Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina
  • Camila Regina Silva Baleroni Recco Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina
  • Gabriel Banos Rodrigues Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i7.6279

Keywords:

Organic Fertilization. Fermented Bran. Effective Microorganisms.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the influence of the organic compound bokashi on the development of iceberg lettuce. The experiment was conducted in Andradina-SP. A randomized block design was used, with 2 treatments and 8 replications, consisting of a bokashi dosage of 0.5kg/m2 and no application (control). Eight beds were made in an area previously fallow, without any use of fertilization. The bokashi was distributed and incorporated evenly in the beds, in a single time and in the control treatment no fertilization was performed. In each bed, 20 plants were transplanted. The root development of the plant, the fresh weight of the plant, the fresh and dry weight of the root and root length were evaluated at the time of harvest. Data were submitted to analysis of variance and means were compared by Tukey's test at 5% probability, using the AgroEstat statistical program. The fresh weight of the plant was the only variable analyzed that presented a statistically significant difference. It was concluded that the use of bokashi provided higher fresh weight of plants. By making use of this organic practice, ecological and economic advantages are obtained, giving preference to producing the compost on the property, aiming to reduce production costs.

Author Biographies

Yasmim Grazieli de Almeida Montanha, Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina

Graduação em Agronomia pela Fundação Educacional de Andradina - Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina (SP). E-mail: yasmin_a_gata_bbk@hotmail.com.

Karem Cristine Pirola Narimatsu, Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina

Graduação, Mestrado e Doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Campus de Ilha Solteira (SP); Graduação em Pedagogia pelo Centro Universitário Estácio de Ribeirão Preto (SP); Pós Graduação em Agricultura Orgânica pela Faculdade Futura de Votuporanga (SP); Pós Graduação em Docência no Ensino Técnico e Superior pelas Faculdades Integradas Urubupungá de Pereira Barreto (SP); Docente do Curso Técnico em Agropecuária Integrado ao Ensino Médio e do Curso Técnico em Agronegócio do Centro Paula Souza - Etec Sebastiana Augusta de Moraes de Andradina (SP); Docente do Curso de Agronomia da Fundação Educacional de Andradina - Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina (SP). E-mail: karem.narimatsu@etec.sp.gov.br.

Rafael Luís dos Santos Silva, Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina

Graduação em Agronomia pela Fundação Educacional de Andradina - Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina (SP).

Camila Regina Silva Baleroni Recco, Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá; Mestrado pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Campus de Ilha Solteira (SP); Doutorado pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho Campus de Botucatu (SP); Coordenadora do Curso Técnico em Agropecuária Integrado ao Ensino Médio e Docente do Curso Técnico em Agronegócio do Centro Paula Souza - Etec Sebastiana Augusta de Moraes de Andradina (SP); Docente do Curso de Agronomia da Fundação Educacional de Andradina - Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina (SP). E-mail: camilabaleroni@fea.br.

Gabriel Banos Rodrigues, Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina

Graduação em Agronomia pela Fundação Educacional de Andradina - Faculdades Integradas Stella Maris de Andradina (SP).

Published

2022-07-30

How to Cite

Montanha, Y. G. de A. ., Narimatsu, K. C. P. ., Silva, R. L. dos S. ., Recco, C. R. S. B. ., & Rodrigues, G. B. . (2022). INFLUENCE OF BOKASHI ORGANIC COMPOUND ON THE DEVELOPMENT OF AMERICAN LETTUCE (LACTUCA SATIVA L.). Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(7), 530–539. https://doi.org/10.51891/rease.v8i7.6279