ECONOMIC FEASIBILITY OF PRODUCTION OF SALADETE TYPE TOMATOES IN THE SOUTH OF THE STATE OF GOIÁS

Authors

  • Jamille Zahia Mohana Zayat Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • José Feliciano Bernardes Neto Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • Adelmo Golinsky Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • Paulo Vitor Ferreira Marques Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • Gabriel de Paula Gonçalves Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano
  • Thaís Aparecida Mendonça Tofoles Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i6.6076

Keywords:

Tomato. Economic viability. IIR. NPV.

Abstract

Tomato is an important crop in Brazil and abroad. It is one of the most produced fruits in the world. Tomato fruits are nutritionally important because they are a source of Vitamin C, Pro-vitamin A (beta-carotene), Antioxidants (lycopene and other carotenoids). With consumer demand, the competition imposed by globalized markets forced the production of high standard foods, such as nutritional value, better sensory and qualitative properties. Due to its importance, it is essential to use varieties that provide producers with greater productivity and consequently greater profitability. Saladette tomato, also known as Italian tomato, is the most dual-compatible tomato, recommended for fresh consumption and processing. The fruits are rectangular (7-10 cm), small in lateral diameter (3-5 cm), bilobed, thick, deep red, very firm and delicious. The objective of this work is to verify the production cost and economic viability in the south of the State of Goiás.

Author Biographies

Jamille Zahia Mohana Zayat, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

Graduanda em Agronomia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Morrinhos no Brasil. E-mail: jmzayat@gmail.com.

José Feliciano Bernardes Neto, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

Docente no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Morrinhos, no Brasil. Doutor pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (2009), em Produção Vegetal. Mestre pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (2004), em Produção Vegetal. Graduação em Licenciatura Em Ciências Agrícolas pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2001). E-mail do co-autor: adelmo.golynski@ifgoiano.edu.br.

Adelmo Golinsky, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

Graduando em Agronomia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Morrinhos no Brasil. E-mail: p.vitoorfm@gmail.com.

Paulo Vitor Ferreira Marques, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

Graduando em Agronomia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Morrinhos no Brasil. E-mail: p.vitoorfm@gmail.com.

Gabriel de Paula Gonçalves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

5 Graduando em Agronomia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Morrinhos no Brasil. E-mail: gabriel_dpg@hotmail.com.

Thaís Aparecida Mendonça Tofoles, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano

6 Graduanda em Agronomia no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano – Campus Morrinhos no Brasil. E-mail: thaisaparecidamtofoles@gmail.com.

Published

2022-06-30

How to Cite

Zayat, J. Z. M. ., Bernardes Neto, J. F. ., Golinsky, A. ., Marques, P. V. F. ., Gonçalves, G. de P. ., & Tofoles, T. A. M. . (2022). ECONOMIC FEASIBILITY OF PRODUCTION OF SALADETE TYPE TOMATOES IN THE SOUTH OF THE STATE OF GOIÁS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(6), 1455–1486. https://doi.org/10.51891/rease.v8i6.6076