INSEGURANÇA ALIMENTAR E NUTRICIONAL DE FAMÍLIAS COM CRIANÇAS MENORES DE CINCO ANOS: FATORES ASSOCIADOS

Authors

  • Claudia Moreira de Lima Universidade de Cuiabá
  • Rayane Kelly Fernandes da Costa Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Patrycia Conceição de Almeida Costa Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Dayane dos Santos Souza Magalhães Universidade de Cuiabá
  • Dennislaine Alves Lima Dantas Hospital Regional Drº Antônio Fontes
  • Grasiela Cristina Silva Botelho Silvestre Universidade de Cuiabá

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v7i10.2620

Keywords:

Brazilian Insecurity Scale. Food Security. family.

Abstract

Food and nutrition security means ensuring and providing sufficient access to quality staple food to all. Objective: thus, this study aims to evaluate the food security of families with children from 0 to 5 years old using the Brazilian Insecurity Scale (EBIA) method, being the sensitive indicator to detect families at risk of food insecurity (AI). Methodology: This is a cross-sectional study with a quantitative approach with a descriptive/ exploratory design. Results: of the 68 children evaluated, 56(82.35%) belonged to the age group from 0 to 3 years old incomplete and 12 (17.65%) comprised the age between 3 to 5 years, with na average age of 01 the 04 years. It was observed, in the distribution by sex, an equality between the participants having for the female sex 34 (50%) and the male 34 (50%), it is observed that the households with Family income were predominant (93.1%) less than two minimum wages and 58.1% of families consisted of up to four residents. Conclusion: the results of this study indicate that there is little family in a state of food insecurity, being mainly associated with the low socioeconomic level of the families.

Author Biographies

Claudia Moreira de Lima , Universidade de Cuiabá

Enfermeira Mestra, pelo Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Saúde da Universidade de Cuiabá (UNIC). Professora Assistente da Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Diamantino, Mato Grosso-Brasil.

Rayane Kelly Fernandes da Costa , Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduanda em Enfermagem pela Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Diamantino, Mato Grosso-Brasil

Patrycia Conceição de Almeida Costa, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduanda em Enfermagem pela Universidade do Estado de Mato Grosso – UNEMAT, Diamantino, Mato Grosso-Brasil.

Dayane dos Santos Souza Magalhães, Universidade de Cuiabá

Enfermeira Mestra, pelo Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Saúde da Universidade de Cuiabá (UNIC). Enfermeira assistencial na Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares no Hospital Universitário Júlio Muller da Universidade Federal do Mato Grosso/UFMT/EBSERH.

Dennislaine Alves Lima Dantas , Hospital Regional Drº Antônio Fontes

Enfermeira assistencial da Clínica Pediátrica no Hospital Regional Drº Antônio Fontes. Pós-Graduada Latu Sensu em Enfermagem do Trabalho e Saúde do Trabalhador e Gestão em Saúde.

Grasiela Cristina Silva Botelho Silvestre, Universidade de Cuiabá

Enfermeira Mestra, pelo Programa de Pós-Graduação em Ambiente e Saúde da Universidade de Cuiabá (UNIC). Docente Assistente da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Campus Universitário de Diamantino/MT

Published

2021-10-30

How to Cite

Lima , C. M. de ., Costa , R. . K. F. da ., Costa, P. C. de A. ., Magalhães, D. dos S. S. ., Dantas , D. A. L. ., & Silvestre, G. C. S. B. . (2021). INSEGURANÇA ALIMENTAR E NUTRICIONAL DE FAMÍLIAS COM CRIANÇAS MENORES DE CINCO ANOS: FATORES ASSOCIADOS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 7(10), 817–841. https://doi.org/10.51891/rease.v7i10.2620