INTOLERÂNCIA À LACTOSE: DEFICIÊNCIA DE CÁLCIO

Authors

  • Ana Luiza Gandra Faculdade Única de Ipatinga
  • Bruna Gonçalves Flausino Faculdade Única de Ipatinga
  • Dóris Cristina Freitas Dolabela Faculdade Única de Ipatinga
  • Douglas Santiago Faculdade Única de Ipatinga
  • Júnia Lara Martins Faculdade Única de Ipatinga
  • Lhorena Paula da Silva Lourenço Faculdade Única de Ipatinga
  • Arilton Januário Bacelar Júnior Faculdade Única de Ipatinga

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v7i10.2613

Keywords:

hypolactase. Absorption. Deficiency.

Abstract

Hypolactase is the deficiency of the lactase enzyme responsible for hydrolyzing the disaccharide present in milk, unlike allergy, which is an immunological reaction due to the protein not being recognized by the body, which may be confused by its similarity of symptoms. In hypolactase, lactose is not absorbed by the small intestine, being transformed by bacteria into fatty acids, thus releasing gases that generate abdominal discomfort. The presentation of symptoms varies according to the amount of lactose ingested, and it may not show symptoms when ingested in low amounts. The treatment of hypolactase will be done through the ingestion of the lactase enzyme or the removal of products that contain lactose. Due to the lower lactase activity, calcium absorption is compromised as this is an important factor for absorption. To achieve the proposed objectives, exploratory bibliographic research with a descriptive character was used as a methodological resource, based on documents extracted from virtual data Scientific Electronic Library Online (Sciello), academic Google and other scientific sites, to obtain articles, theses , monographs, dissertations and books involved in the proposed theme.

Author Biographies

Ana Luiza Gandra, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmico do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG; 

Bruna Gonçalves Flausino, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmico do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Dóris Cristina Freitas Dolabela, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmico do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Douglas Santiago, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmico do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Júnia Lara Martins, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmico do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG

Lhorena Paula da Silva Lourenço, Faculdade Única de Ipatinga

Professor de Imunologia e Parasitologia da Faculdade Única de Ipatinga M.G. Faculdade Presidente Antônio Carlos, E-mail: Ipatinga.dr.arilton@alumni.usp.br. 

Arilton Januário Bacelar Júnior, Faculdade Única de Ipatinga

Professor de Imunologia e Parasitologia da Faculdade Única de Ipatinga M.G. Faculdade Presidente Antônio Carlos. E-mail: Ipatinga.dr.arilton@alumni.usp.br  

Published

2021-10-30

How to Cite

Gandra, A. L. ., Flausino, B. G. ., Dolabela, D. C. F. ., Santiago, D. ., Martins, J. L. ., Lourenço, L. P. da S. ., & Bacelar Júnior, A. J. . (2021). INTOLERÂNCIA À LACTOSE: DEFICIÊNCIA DE CÁLCIO. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 7(10), 719–727. https://doi.org/10.51891/rease.v7i10.2613