CONSUMPTION OF SOY PROTEIN: AN IMPORTANT OPTION FOR MUSCLE HYPERTROPHY

Authors

  • Yure Oliveira Ressurreição Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas
  • Maria Madalena Oliva Souza Pires Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas
  • Emanuel Vieira Pinto Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v10i11.17065

Keywords:

Soy protein. Nutrients. Muscle hypertrophy. Amino acids. Nutrition.

Abstract

Soy protein stands out as a relevant alternative for muscle hypertrophy, as it provides essential nutrients, including high-quality proteins and amino acids, such as BCAAs (leucine, isoleucine and valine). This article investigates the benefits of soy protein consumption in the process of muscle hypertrophy. The objectives include analyzing the nutritional composition of soy protein, exploring its historical origin in China and its evolution as a central economic component in Brazil, in addition to describing the three main types of proteins derived from soy: isolate, concentrate and textured. The research was carried out through a literature review, using articles, specialized journals and pertinent academic publications. The results indicate that soy protein is an effective and affordable alternative, suitable both as a complement and as a substitute for animal protein for those seeking to gain muscle mass.

Author Biographies

Yure Oliveira Ressurreição, Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas

Graduando em Tecnólogo em Gastronomia pela Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas.

Maria Madalena Oliva Souza Pires, Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas

Graduada em Gastronomia, Especialista em Gastronomia e Cozinha Autoral, Docente na Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas. 

Emanuel Vieira Pinto, Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas

Mestre em Gestão, Social, Educação e Desenvolvimento Regional, Especialista em Docência do Ensino Superior, Graduado em Sociologia, Coordenador da Biblioteca da Faculdade de Ciências Sociais Aplicada da Bahia, Coordenador do NTCC FACISA, Pesquisador institucional do sistema E-MEC FACISA, Recenseador do Sistema CENSO MEC FACISA, Coordenador do NTCC e NUPEX FACISA, Avaliador da Educação Superior no BASIs MEC/INEP.

 

Published

2024-11-25

How to Cite

Ressurreição, Y. O., Pires, M. M. O. S., & Pinto, E. V. (2024). CONSUMPTION OF SOY PROTEIN: AN IMPORTANT OPTION FOR MUSCLE HYPERTROPHY. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 10(11), 6362–6376. https://doi.org/10.51891/rease.v10i11.17065