THE ROLE OF VERY LOW PROTEIN DIET IN CHRONIC KIDNEY DISEASE

Authors

  • Alessandra Seixas Costalonga Universidade Federal de Juiz de Fora
  • Andre Cades Barbosa Paz Oliveira de Melo Universidade Federal do Delta
  • Elton Tonon Zanetti Universidade Nove de Julho
  • Denise Motta Macieira Drumond UFVJM
  • Filipe Ferraz Magalhães Universidade Vale do Rio Doce
  • Iuri Oliveira Biondi Centro Universitário Maurício de Nassau-Uninassau
  • Juliana Ferreira Alves Trindade Universidade Vale do Rio Doce-UNIVALE
  • Leticia Teixeira de Siqueira Valadares Universidade Federal de Juiz de Fora
  • Marianna Oliveira Cunha Fontes Universidade Vale do Rio Doce-UNIVALE

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i11.12411

Keywords:

Low-protein diet. Chronic kidney Disease. Dialysis.

Abstract

Several treatments and lifestyle modifications trained over the years are necessary to prevent the progression of Chronic Kidney Disease (CKD) to kidney failure. This evolution of the disease is closely related to hemodynamic and metabolic factors, such as arterial hypertension, hyperfiltration or proteinuria, which are highly influenced by the patient's diet. A broad topic of study is the effectiveness of protein restriction and other nutritional interventions in patients with CRD, which is considered positive and recommended for the nutritional management of these patients in the 2020 update of the KDOQI guidelines. Despite the largest trial ever carried out to date, the “Modification of Diet in Renal Disease” (MDRD), does not provide benefits to patients, currently, most studies have demonstrated the benefits of very low protein diets (VLPD) , showing promise in reducing the progression of CKD, reducing urea values, increasing insulin resistance, lower production of inflammatory cytokines and lower proteinuria values. As side effects, it is possible to highlight the loss of weight and muscle mass and psychological discomfort.

Author Biographies

Alessandra Seixas Costalonga, Universidade Federal de Juiz de Fora

Graduanda em Medicina pela Universidade Federal de Juiz de Fora, Universidade Federal de Juiz de Fora - Campus Governador Valadares. 

Andre Cades Barbosa Paz Oliveira de Melo, Universidade Federal do Delta

Graduado em medicina pela Universidade Federal do Delta do Parnaíba, Pós-graduado em Medicina e segurança do trabalho na Faculdade Bookplay, Universidade Federal do Delta do Parnaíba Campus Ministro Reis Veloso, Parnaíba, Piauí.

Elton Tonon Zanetti, Universidade Nove de Julho

Graduando em Medicina pela Universidade Nove de Julho, Universidade Nove de Julho - Campus Bauru

Denise Motta Macieira Drumond, UFVJM

Graduada em Medicina pela UFVJM campus Teófilo Otoni.

Filipe Ferraz Magalhães, Universidade Vale do Rio Doce

Graduando em medicina pela Universidade Vale do Rio Doce, Universidade Vale do Rio Doce.

Iuri Oliveira Biondi, Centro Universitário Maurício de Nassau-Uninassau

Graduando em Medicina pelo Centro Universitário Maurício de Nassau-Uninassau/Barreiras. Centro Universitário Maurício de Nassau - Uninassau/Barreiras.

Juliana Ferreira Alves Trindade, Universidade Vale do Rio Doce-UNIVALE

Graduanda em Medicina pela Universidade Vale do Rio Doce- UNIVALE, Universidade Vale do Rio Doce-UNIVALE.

Leticia Teixeira de Siqueira Valadares, Universidade Federal de Juiz de Fora

Graduanda em Medicina pela Universidade Federal de Juiz de Fora, Universidade Federal de Juiz de Fora - campus Governador Valadares.

Marianna Oliveira Cunha Fontes, Universidade Vale do Rio Doce-UNIVALE

Graduanda em Medicina pela Universidade Federal de Juiz de Fora, Universidade Vale do Rio Doce (UNIVALE).

 

Published

2023-12-07

How to Cite

Costalonga, A. S., Melo, A. C. B. P. O. de, Zanetti, E. T., Drumond, D. M. M., Magalhães, F. F., Biondi, I. O., … Fontes, M. O. C. (2023). THE ROLE OF VERY LOW PROTEIN DIET IN CHRONIC KIDNEY DISEASE. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(11), 1723–1730. https://doi.org/10.51891/rease.v9i11.12411