PREPARATION OF THE NUTRITIONAL THERAPY PROTOCOL OF IMMUNOMODULATORS FOR PRE-SURGICAL PATIENTS

Authors

  • Eliane Araújo de Azevedo UFAM
  • Ellen Serrão Franco UFAM
  • Gleiciane da Silva Costa UFAM
  • Jocastra Alexandra de Souza Reis UFAM
  • Linara Silva de Lira UFAM
  • Luciana Muniz Maciel UFAM
  • Ester Vinhote de Souza Universidade Federal do Amazonas
  • Eduardo Mendes Garcia Universidade Federal do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i9.11439

Keywords:

Immunomodulator. Pre-surgical. Nutritional therapy. Protocol.

Abstract

Reducing the intake of macronutrients and micronutrients can lead to severe protein-energy malnutrition, which can lead to a decrease in post-surgical recovery and, in some cases, leading to death. The evaluation of nutritional therapy according to the literature, immunomodulators when applied, has the purpose of assisting in the immunological response, generating several benefits such as reducing inflammatory processes, reducing complications and hospitalizations. Therefore, the objective of this work is to propose a nutritional therapy protocol using immunomodulators for pre-surgical patients, with application at the Hospital Universitário Getúlio Vargas. The present study consists of a literature review, using important websites to search for relevant articles published in the last 10 years. Patients will be classified according to Nutritional Risk Screening 2002 (NRS2002), for nutritional risk. Using the following methods, nutritional screening, anamnesis, NRS 2002, ASG, care level classification (NAN), dietary planning, anthropometric assessment, biochemical parameters. The development of this article and consequently, the implementation of a nutritional therapy protocol of immunomodulators for pre-surgical patients at the Hospital Universitário Getúlio Vargas, may help in the continued training of nutritionists working in hospital health care.            

Author Biographies

Eliane Araújo de Azevedo, UFAM

Graduanda do Curso de Bacharel em Nutrição pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM.

Ellen Serrão Franco, UFAM

Graduanda do Curso de Bacharel em Nutrição pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM.

Gleiciane da Silva Costa, UFAM

Graduanda do Curso de Bacharel em Nutrição pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM.

Jocastra Alexandra de Souza Reis, UFAM

Graduanda do Curso de Bacharel em Nutrição pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM.

Linara Silva de Lira, UFAM

Graduanda do Curso de Bacharel em Nutrição pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM.

Luciana Muniz Maciel, UFAM

Graduanda do Curso de Bacharel em Nutrição pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM.

Ester Vinhote de Souza, Universidade Federal do Amazonas

Nutricionista; docente e orientadora pelo do Instituto de Saúde e Biotecnologia/UFAM. Pós-Graduada em Clínica Funcional; Especialista em Nefrologista; Mestranda do Mestrado Profissional no Programa de Pós-graduação da Universidade Federal do Amazonas.

Eduardo Mendes Garcia, Universidade Federal do Amazonas

Eduardo Mendes Garcia Nutricionista Mestre em Cirurgia pelo Mestrado Profissional no Programa de Pós-graduação da Universidade Federal do Amazonas; Chefe da Unidade de Nutrição Clínica do HUGV/EBSERH.

Published

2023-10-19

How to Cite

Azevedo, E. A. de, Franco, E. S., Costa, G. da S., Reis, J. A. de S., Lira, L. S. de, Maciel, L. M., … Garcia, E. M. (2023). PREPARATION OF THE NUTRITIONAL THERAPY PROTOCOL OF IMMUNOMODULATORS FOR PRE-SURGICAL PATIENTS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(9), 2981–3000. https://doi.org/10.51891/rease.v9i9.11439