USE OF TEA FOR HYPERTENSIVE PATIENTS: AN EXPERIENCE REPORT

Authors

  • Layane da Silva Lima Universidade Federal da Paraíba
  • Joyce Oliveira de Souza Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • Maria Valéria Chaves de Lima Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • Marcelino Maia Bessa Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • Thaina Jacome Andrade de Lima Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Perla Silva Rodrigues Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • Kalyane Kelly Duarte de Oliveira Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • C Universidade Potiguar

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i7.10624

Keywords:

Integrative and Complementary Practices. Phytotherapy. Teas. systemic arterial hypertension.

Abstract

Integrative and Complementary Practices (PICs) are understood as a set of systems and practices with products for clinical use, not considered as conventional medical practice. However, the consumption of these plants in Brazil is characterized by empirical use, since consumers generally do not recognize factors such as intoxication, allergic reactions and the adverse effects of these plants, resulting from indiscriminate use. Thus, this study aimed to report the experience of an educational action on the use of herbal medicines for hypertensive patients with a HiperDia group at a Basic Health Unit in northeastern Brazil. The intervention took place at the UBS with this group. The types of teas used were 12, cinnamon, orange leaf, chayote leaves, peppermint, ginger, holy grass, chamomile, lemon balm, boldo, hibiscus, fennel. For the materialization of the action, active methodologies were used. It was noticed that most of the hypertensive people present there, in addition to practicing herbal medicine as a moderator of blood pressure levels, also reported pleasure in consuming herbs, as a usual food activity and not knowing the contraindications related to the profile of chronic diseases.

Author Biographies

Layane da Silva Lima, Universidade Federal da Paraíba

Mestranda em Ciências Fisiológicas, Universidade Federal da Paraíba. 

Joyce Oliveira de Souza, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Enfermeira, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. 

Maria Valéria Chaves de Lima, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Mestranda em Saúde e Sociedade, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. 

Marcelino Maia Bessa, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Mestrando em Saúde e Sociedade, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. 

Thaina Jacome Andrade de Lima, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Mestranda em Saúde Coletiva, Universidade Federal do Rio Grande do Norte. 

Perla Silva Rodrigues, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Mestranda em Saúde e Sociedade, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. 

Kalyane Kelly Duarte de Oliveira, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Docente da Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. 

C, Universidade Potiguar

Docente da Universidade Potiguar.

Published

2023-08-10

How to Cite

Lima, L. da S., Souza, J. O. de, Lima, M. V. C. de, Bessa, M. M., Lima, T. J. A. de, Rodrigues, P. S., … C. (2023). USE OF TEA FOR HYPERTENSIVE PATIENTS: AN EXPERIENCE REPORT. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(7), 576–583. https://doi.org/10.51891/rease.v9i7.10624