IMPORTÂNCIA DA MICROBIOTA INTESTINAL E SUA MODULAÇÃO PARA O EMAGRECIMENTO SAUDÁVEL

Authors

  • Ana Luiza Gandra Faculdade Única de Ipatinga
  • Bruna Gonçalves Flausino Faculdade Única de Ipatinga
  • Bárbara Xavier Barbosa Martins Faculdade Única de Ipatinga
  • Débora Cristina Rodrigues Sousa Faculdade Única de Ipatinga
  • Dóris Cristina Freitas Dolabela Faculdade Única de Ipatinga
  • Elaine Miranda Padilha Duarte Faculdade Única de Ipatinga
  • Lhorena Paula da Silva Lourenço Faculdade Única de Ipatinga
  •  Shênia Miranda Ribeiro Faculdade Única de Ipatinga
  • Mirian Cristina de Oliveira Única de Ipatinga

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v7i8.1981

Keywords:

Gastrointestinal tract. intestinal microbiota. weight loss and probiotics.

Abstract

Currently, probiotics are gaining relevance among individuals and in the medical field, both for presenting great benefits for our microbiota and for helping with some diseases. Furthermore, current studies show its effectiveness against obesity. The inclusion of symbiotic foods in human nutrition tends to stimulate the growth of certain microorganisms that are beneficial to the host. To keep the microbiota balanced, a diet rich in probiotics is important, contributing to digestion, absorption of nutrients and strengthening the immune system. This work aims to carry out a literature review on the importance of the intestinal microbiota and its modulation for healthy weight loss and to present some probiotics that help in its balance. To achieve the proposed objectives, exploratory bibliographic research with a descriptive character was used as a methodological resource, based on documents extracted from virtual data Scientific Electronic Library Online (Sciello), academic Google and other scientific sites, to obtain articles, theses , monographs, dissertations and books involved in the proposed theme.

Author Biographies

Ana Luiza Gandra, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Bruna Gonçalves Flausino, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG

Bárbara Xavier Barbosa Martins, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Débora Cristina Rodrigues Sousa, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG

Dóris Cristina Freitas Dolabela, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Elaine Miranda Padilha Duarte, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Lhorena Paula da Silva Lourenço, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

 Shênia Miranda Ribeiro, Faculdade Única de Ipatinga

Acadêmica do curso de graduação de Biomedicina da Faculdade Única de Ipatinga/MG;

Mirian Cristina de Oliveira, Única de Ipatinga

Professora de Microbiologia Básica e Microbiologia Clínica da Faculdade Única de Ipatinga M.G. E-  mail:mirianbiom@gmail.com  

Published

2021-08-31

How to Cite

Gandra, A. L. ., Flausino, B. G. ., Martins, B. X. B. ., Sousa, D. C. R. ., Dolabela, D. C. F. ., Duarte, E. M. P. ., … Oliveira, M. C. de. (2021). IMPORTÂNCIA DA MICROBIOTA INTESTINAL E SUA MODULAÇÃO PARA O EMAGRECIMENTO SAUDÁVEL. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 7(8), 523–532. https://doi.org/10.51891/rease.v7i8.1981