STUDY OF BREWING FERMENTATION COMPARISON THE YEASTS KVEIK AND SACCHAROMYCES CEREVISIAE

Authors

  • Carlos Roberto de Castro Junior Universidade de vassouras - Rj
  • Clara dos Santos Silva Universidade de vassouras - Rj
  • Thalita Caroline Ferreira de Lima Universidade de vassouras - Rj
  • Anna Luiza Pessoa Pereira Ortiz Universidade de vassouras - Rj
  • Sandra Regina Alves Confort Universidade de vassouras - Rj
  • Lígia Marcondes Rodrigues dos Santos Universidade de vassouras - Rj

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i11.7924

Keywords:

Kveik. Saccharomyces cerevisiae. Yeast.

Abstract

Beer is a popular beverage and is traditionally made using yeasts from the genus Saccharomyces for fermentation. A yeast currently stands out on the world stage that has Norwegian origin: Kveik. In this work, a comparison was made between fermentations using yeasts, Kveik and Saccharomyces cerevisiae. The result of fermentation speed stood out to Kveik, as its time was two days apart from one to the other, with analyzes of density and pH, but in the analysis of alcoholic content it presented less than 1.17% compared to Saccharomyces cerevisiae, both under the same temperature conditions. Despite the lower alcohol content, the Kveik yeast proved to be faster in brewing industries and it has the ability to ferment at higher temperatures (above 30 ºC), which is a stimulus.

Author Biographies

Carlos Roberto de Castro Junior, Universidade de vassouras - Rj

Engenharia química (Graduação), Universidade de Vassouras. 

Clara dos Santos Silva, Universidade de vassouras - Rj

Engenharia química (Graduação), Universidade de Vassoura.

Thalita Caroline Ferreira de Lima, Universidade de vassouras - Rj

Engenharia química (Graduação), Universidade de Vassoura.

Anna Luiza Pessoa Pereira Ortiz, Universidade de vassouras - Rj

Engenharia química (Graduação), Universidade de Vassoura.

Sandra Regina Alves Confort, Universidade de vassouras - Rj

Engenheira de Alimentos (Cefet-RJ), Universidade de Vassouras.

Lígia Marcondes Rodrigues dos Santos, Universidade de vassouras - Rj

Mestre em Ciência de Alimentos (UFRRJ), Universidade de Vassouras.

Published

2022-12-08

How to Cite

Castro Junior, C. R. de ., Silva, C. dos S. ., Lima, T. C. F. de ., Ortiz, A. L. P. P. ., Confort, S. R. A. ., & Santos, L. M. R. dos . (2022). STUDY OF BREWING FERMENTATION COMPARISON THE YEASTS KVEIK AND SACCHAROMYCES CEREVISIAE. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(11), 3023–3029. https://doi.org/10.51891/rease.v8i11.7924