EATING DISORDERS AND THEIR CORRELATION WITH RESTRICTIVE DIETS

Authors

  • Lívia Marques Nogueira Machado UNIFOR
  • Francisco José do Nascimento Júnior Faculdade de Minas
  • Francisca Fernanda Alves Pinheiro FASUL
  • Rafael Tavares Alexandre UECE
  • Ismênia Maria Marques Moreira Centro Universitário Estácio Ceará
  • Mariana de Carvalho Sales Barreira Universidade de Fortaleza

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v10i8.15210

Keywords:

Food. Restrictive diet. Eating Disorder.

Abstract

People tend to value their health when they are threatened, even though they know that health is one of the most precious attributes of our life, thus, human beings in their essence do not usually value their health, emphasizing the ingestion of unhealthy foods or the non-performance of physical activity identify the main groups that can be influenced by the restrictive diet to lead to an eating disorder. The aim of this study was to identify the main groups that can be influenced by the restrictive diet to lead to an eating disorder. To carry out this research, an integrative review study of a descriptive nature was carried out. The period of this research took place in the search for articles in the month of May 2021, using the database of the Virtual Health Library (VHL). The following descriptors in Health Sciences (DeCS) were used: Food; Eating disorders; Restrictive diets, interspersed by the Boolean operator AND. The results mention that the articles say that the female audience is the most affected, this is because women are more likely to be uncomfortable with their body image. Restrictive diets are used by several people, especially teenagers, and the use of these diets provides a feeling of drowsiness, indisposition and general malaise. The use of social networks and internet media influences people to go on dangerous diets called fad diets. The use of substances to lose weight combined with restrictive diets, lead most adolescents to eating disorders and that society itself brings the image of the beautiful and standard person, as a thin person, without much muscle. Therefore, it is concluded that restrictive diets must be combined with nutritional monitoring, since these diets, carried out according to their bodily needs, have greater results than taken at random. By eating the right diet, eating disorders can reduce their prevalence and incidence rate, especially in this social group mentioned above.

Author Biographies

Lívia Marques Nogueira Machado, UNIFOR

Nutricionista. (UNIFOR) Especialista em Nutrição Esportiva Aplicada ao Metabolismo, Suplementação e Exercício Físico( Instituto Viver de Ensino, Saúde, e Performace/ Universidade Vale do Acaraú, Especialista com MBA em Gestão da Qualidade ( FACULDADE UNYLEA).Especialista com MBA Gestão de Pessoas e Liderança (FASUL EDUCACIONAL) .Especialista Em Auditoria de Serviços de Saúde Pública e Privada pelo Centro Universitário de Tecnologia de Curitiba. 

Francisco José do Nascimento Júnior, Faculdade de Minas

Enfermeiro. Mestre Gestão em Saúde pela Universidade Estadual do Ceará. Especialista em MBA Gestão de Saúde e Administração Hospitalar   pelo Centro Universitário Estácio Ceará. Especialista   Urgência e Emergência pela Faculdade Mileia. Especialista   Clínica Médica e Centro Cirúrgico pelo Centro Universitário Unichristhus. Especialista em Docência em Ciências da Saúde (FACULDADE DE MINAS).

Francisca Fernanda Alves Pinheiro, FASUL

Educador Físico. Especialista em Fisiologista do Exercício com MBA Gestão de Marketing pela Faculdade São Luís de Jabotical. Especialista em MBA Gestão Industrial Farmacêutica pela FASUL.

Rafael Tavares Alexandre, UECE

Enfermeira ( FGF), Mestre em Ensino na Saúde ( UECE).  

Ismênia Maria Marques Moreira, Centro Universitário Estácio Ceará

Enfermeira.  Mestre Gestão em Saúde pela Universidade Estadual do Ceará. Especialista em MBA Gestão de Saúde  e Administração Hospitalar  pelo Centro Universitário Estácio Ceará.

Mariana de Carvalho Sales Barreira, Universidade de Fortaleza

Enfermeira. Mestre em Tecnologia e Inovação em Enfermagem da Universidade de Fortaleza.

Published

2024-08-12

How to Cite

Machado, L. M. N., Nascimento Júnior, F. J. do, Pinheiro, F. F. A., Alexandre, R. T., Moreira, I. M. M., & Barreira, M. de C. S. (2024). EATING DISORDERS AND THEIR CORRELATION WITH RESTRICTIVE DIETS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 10(8), 1232–1246. https://doi.org/10.51891/rease.v10i8.15210