ASSESSMENT OF THE PHYSICAL-FUNCTIONAL PLANNING IN A INSTITUTIONAL FOOD AND NUTRITION UNIT OF SALVADOR-BA: A CROSS SECTIONAL STUDY

Authors

  • Priscila Brito Novaes da Silva Centro Universitário Estácio da Bahia
  • Jaiane Silva Almeida Centro Universitário Estácio da Bahia
  • Fabiane Cerqueira de Almeida Universidade Federal da Bahia
  • Lívia Cristina Gomes da Cunha Universidade Cruzeiro do Sul
  • Renata Quartieri Nascimento Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v10i6.14098

Keywords:

Food and Nutrition Unit. Ambience Layout.

Abstract

This article aims to discuss the physical-functional structure of a UAN placed in the city of Salvador, Bahia, using the items in attachment II of the Regulation RDC nº 275, of October 21, 2002, in order to evaluate the items on buildings, installations and production’s stream.  Calculations were made for the recommended size of the unit’s areas, in order to compare with the real-dimension areas. Nonconformities were observed at items regarding external areas, general access, insects and vector controls, ventilation systems, doors and windows systems, hygienization and layout (40.5% of items) and conformities at items regarding sanitary installations, walls,  lighting system, water supply and sanitation (59.4% of items). There was a subdimension of the areas described as meal’s distribution location, administration’s area and hygiene and cleaning area. Possible interventions and suggestions were reported in an official document, to be received by the Unit’s nutritionist-supervisor.

Author Biographies

Priscila Brito Novaes da Silva, Centro Universitário Estácio da Bahia

Discente do curso de Nutrição - Centro Universitário Estácio da Bahia. 

Jaiane Silva Almeida, Centro Universitário Estácio da Bahia

Discente do curso de Nutrição - Centro Universitário Estácio da Bahia. 

Fabiane Cerqueira de Almeida, Universidade Federal da Bahia

Mestre em Ciência de Alimentos - Universidade Federal da Bahia. 

Lívia Cristina Gomes da Cunha, Universidade Cruzeiro do Sul

Especialista em Gestão de Negócio em Alimentos - Universidade Cruzeiro do Sul. 

Renata Quartieri Nascimento, Universidade Federal da Bahia

Doutora em Biotecnologia aplicada a Recursos Naturais - Universidade Federal da Bahia. 

Published

2024-06-11

How to Cite

Silva, P. B. N. da, Almeida, J. S., Almeida, F. C. de, Cunha, L. C. G. da, & Nascimento, R. Q. (2024). ASSESSMENT OF THE PHYSICAL-FUNCTIONAL PLANNING IN A INSTITUTIONAL FOOD AND NUTRITION UNIT OF SALVADOR-BA: A CROSS SECTIONAL STUDY . Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 10(6), 1812–1822. https://doi.org/10.51891/rease.v10i6.14098