FUNCTIONAL NUTRITION AND VULVOVAGINAL CANDIDIASIS: SCIENTIFIC EVIDENCE AND PRACTICAL RECOMMENDATIONS

Authors

  • Paulina Nunes Heringer Centro Universitário Unieuro
  • Karla Mesquita Porto Correa Cabral Universidade Cruzeiro do Sul
  • Carla Maví de Araújo Universidade Federal do Piauí – UFPI
  • Naila Thailane Queiroz dos Santos Estácio FIB
  • Priscila dos Santos IBMR - RJ
  • Alexandra Vieira de Souza PLENITUDE
  • Valéria Goulart Viana Faculdade de Medicina de Itajubá
  • Helen Pinheiro Universidade Bandeirante de São Paulo
  • Gustavo André Bandeira do Rêgo Barros Universidade Federal do Ceará
  • Mirella Rafael Carvalho UniCEUB
  • Anarah Suellen Queiroz Conserva Vitoriano Universidade Federal do Ceará
  • Martha Castello Branco de Mello Dias Universidade Estacio de Sá
  • Keila Aparecida Faria Centro Universitário Leonardo da Vinci- Uniasselvi
  • Yago de Sousa Alemão Universidade Cidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i9.11145

Keywords:

Candidiasis. Vulvovaginal. Functional Nutrition. Immunological.

Abstract

Vulvovaginal candidiasis (VVC) is an infection caused by the fungus, Candida albicans, which affects the health and well-being of women around the world. Functional nutrition has been studied as a complementary approach in the treatment of VVC, seeking to improve immunological conditions and reduce the recurrence of infection. This scientific article aims to review the available scientific evidence on the relationship between functional nutrition and VVC, as well as provide practical recommendations for the prevention and treatment of infection.Studies have shown that certain nutrients can have beneficial effects in strengthening the immune system and reducing the occurrence of Candida infections. For example, adequate intake of vitamin D, folic acid, zinc, and selenium has been linked to a lower risk of VVC. Furthermore, supplementation with lactobacilli, probiotics and fermentable fibers can help restore the balance of the vaginal microbiota and reduce the recurrence of infection. It is also recommended to adopt a balanced diet, based on unprocessed foods and rich in fruits, vegetables, whole grains and lean proteins. Reducing the consumption of refined foods, sugars and alcohol may also be beneficial for controlling VVC. However, it is important to emphasize that functional nutrition should be used as a complementary therapy, in conjunction with conventional medical treatment. Each case of VVC is unique and must be evaluated individually to determine the best nutritional intervention strategies. In conclusion, functional nutrition can play an important role in the prevention and treatment of vulvovaginal candidiasis. Scientific evidence suggests that the adequacy of certain nutrients and the adoption of a balanced diet can strengthen the immune system and help reduce the recurrence of infection. However, more research is needed to establish specific guidelines and nutritional recommendations for individuals with VVC.

Author Biographies

Paulina Nunes Heringer, Centro Universitário Unieuro

Especialista pelo Centro Universitário (Unieuro).

Karla Mesquita Porto Correa Cabral, Universidade Cruzeiro do Sul

Graduada pela Universidade Cruzeiro do Sul.

Carla Maví de Araújo, Universidade Federal do Piauí – UFPI

Acadêmica na Universidade Federal do Piauí – UFPI.

Naila Thailane Queiroz dos Santos, Estácio FIB

Graduada pela Estácio FIB.

Priscila dos Santos, IBMR - RJ

Acadêmica pelo IBMR - RJ.

Alexandra Vieira de Souza, PLENITUDE

Bacharelado e Licenciatura em Educação Física (Formação pela UFS / Ano 1998). Especialização em Nutrição Humana e Saúde (UFLA- 2002). Bacharelado em Nutrição (Formação pela Estácio de Sá- SE/ Ano 2020) Pós-Fitoterapia (INADES - 2022). Cursando PÓS em Nutrição funcional Integrativa (PLENITUDE).

Valéria Goulart Viana, Faculdade de Medicina de Itajubá

Graduada pela Faculdade de Medicina de Itajubá.

Helen Pinheiro, Universidade Bandeirante de São Paulo

Graduada pela Universidade Bandeirante de São Paulo.

Gustavo André Bandeira do Rêgo Barros, Universidade Federal do Ceará

Nutricionista Clínico do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará / Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (CH-UFC/EBSERH).

Mirella Rafael Carvalho, UniCEUB

Graduada pela UniCEUB.

Anarah Suellen Queiroz Conserva Vitoriano, Universidade Federal do Ceará

Nutricionista Clínico do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará / Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (CH-UFC/EBSERH).

Martha Castello Branco de Mello Dias, Universidade Estacio de Sá

Acadêmica pela Universidade Estacio de Sá.

Keila Aparecida Faria, Centro Universitário Leonardo da Vinci- Uniasselvi

Acadêmica pelo Centro Universitário Leonardo da Vinci- Uniasselvi.

Yago de Sousa Alemão, Universidade Cidade de São Paulo

Graduado pela Universidade Cidade de São Paulo.

Published

2023-09-29

How to Cite

Heringer, P. N., Cabral, K. M. P. C., Araújo, C. M. de, Santos, N. T. Q. dos, Santos, P. dos, Souza, A. V. de, … Alemão, Y. de S. (2023). FUNCTIONAL NUTRITION AND VULVOVAGINAL CANDIDIASIS: SCIENTIFIC EVIDENCE AND PRACTICAL RECOMMENDATIONS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(9), 218–231. https://doi.org/10.51891/rease.v9i9.11145