OMEGA 3 AS A POSSIBLE AID IN THE TREATMENT OF COGNITIVE DISORDERS

Authors

  • Elberto Teles Ribeiro UCDB/MS
  • Paulina Nunes Heringer Centro Univerisitário Euroamericano
  • Sergio Luiz Freire Costa UFPE
  • Luiza Gonçalves dos Santos Faculdade da Região Serrana FARESE
  • Lohraine Raimundo Freitas de Paula Universidade do Grande Rio
  • Luiz Felipe dos Santos UFPB
  • Ariana da Silva Rogalski Centro Universitário do Paraná
  • Maria Micaelly de Melo Araújo Universidade Tiradentes
  • Rosane da Costa Marques Centro Universitário Planalto do Distrito Federal – UNIPLAN
  • Leandro Luiz da Silva Loures Universidade Federal de Juiz de Fora
  • Jéssica Andressa da Silva Mota Unoeste
  • Danielle Karine Barbosa Oliveira UCB

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.10964

Keywords:

Omega 3. Cognitive Function. Alzheimer's disease. ADHD. Depression. Treatment.

Abstract

The present work discusses the importance of omega 3 in improving cognitive function and treating cognitive disorders, such as Alzheimer's disease, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and depression. Omega-3 is an essential polyunsaturated fatty acid found in cold-water fish such as salmon, sardines and tuna, as well as dark leafy greens, walnuts and flaxseeds. This fatty acid plays an important role in the development and functioning of the brain, being a structural component of brain cell membranes. Research has shown that a diet rich in omega 3 can have beneficial effects on improving cognitive function. Animal studies have shown that omega-3 can increase the formation of new brain cells, improve synaptic plasticity and reduce brain inflammation, processes that are important for mental and cognitive health. Furthermore, studies in humans have shown promising results in the use of omega 3 in the treatment of cognitive disorders. For example, in patients with Alzheimer's disease, omega-3 supplementation has been associated with an improvement in cognitive function and a reduction in cognitive decline. In the case of ADHD, studies have shown that children with high levels of omega 3 are less likely to develop the disorder, in addition to showing less severity of symptoms. Omega-3 has also been studied as an adjunctive treatment option for depression, with some studies showing that supplementation can be effective in reducing depressive symptoms. Despite the promising results, it is important to highlight that more research is needed to confirm the benefits of omega 3 in the treatment of cognitive disorders. Furthermore, it is important to consider factors such as ideal dose, duration of treatment and possible side effects. In conclusion, omega 3 may be a promising option in the treatment of cognitive disorders, as it plays an important role in brain function. However, more studies are needed to better understand its mechanisms of action and determine whether omega 3 supplementation can be an effective and safe intervention in the treatment of these disorders.

Author Biographies

Elberto Teles Ribeiro, UCDB/MS

Especialista em Tecnologias digitais e inovação na educação, em pedagogia digital e inovações tecnológicas, em gestão escolar e coordenação pedagógica, em educação especial, inclusiva e altas habilidades e em metodologia do ensino da geografia pela FACUMINAS. Mestrando em Educação UCDB/MS.

Paulina Nunes Heringer, Centro Univerisitário Euroamericano

Graduada em Nutrição, Pós-graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Euroamericano.

Sergio Luiz Freire Costa, UFPE

Doutor em Geografia pela UFPE.

Luiza Gonçalves dos Santos, Faculdade da Região Serrana FARESE

Nutricionista pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais – Campus Barbacena, Pós-graduada em Nutrição clínica e esportiva pela Faculdade da Região Serrana FARESE.

Lohraine Raimundo Freitas de Paula, Universidade do Grande Rio

Formada em Nutrição pela Universidade do Grande Rio. Professor José de Souza Herdy.

Luiz Felipe dos Santos, UFPB

Acadêmico de Nutrição pela UFPB.

Ariana da Silva Rogalski, Centro Universitário do Paraná

Acadêmica de Nutrição pelo Centro Universitário do Paraná.

Maria Micaelly de Melo Araújo, Universidade Tiradentes

Acadêmica de Nutrição pela Universidade Tiradentes.

Rosane da Costa Marques, Centro Universitário Planalto do Distrito Federal – UNIPLAN

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Planalto do Distrito Federal – UNIPLAN.

Leandro Luiz da Silva Loures, Universidade Federal de Juiz de Fora

Graduado em Nutrição pela Universidade Federal de Juiz de Fora.

Jéssica Andressa da Silva Mota, Unoeste

Graduada em Nutrição pela Unoeste.

Danielle Karine Barbosa Oliveira, UCB

Graduada em Nutrição e Mestre em Gerontologia pela UCB.

Published

2023-09-15

How to Cite

Ribeiro, E. T., Heringer, P. N., Costa, S. L. F., Santos, L. G. dos, Paula, L. R. F. de, Santos, L. F. dos, … Oliveira, D. K. B. (2023). OMEGA 3 AS A POSSIBLE AID IN THE TREATMENT OF COGNITIVE DISORDERS. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(8), 1653–1667. https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.10964