THE USE OF BIOTECHNOLOGY IN ANTIBIOTIC PRODUCTION: AN INTEGRATIVE REVIEW

Authors

  • Raimundo Orlando da Silva Júnior Faculdade São Francisco da Paraíba - FASP
  • Diego Igor Alves Fernandes de Araújo Universidade Federal da Paraíba – UFPB
  • Lívia Paloma Gomes Leite Faculdade São Francisco da Paraíba - FASP
  • Emmanuel Ferreira Sampaio Centro Universitário de Patos - UNIFIP
  • Umberto Pereira Souza Júnior Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE https://orcid.org/0000-0003-0596-8689
  • Fernanda Maine Alves Vieira Faculdade São Francisco da Paraíba - FASP
  • Kaio Aragão Sales Universidade Federal da Paraíba - UFPB https://orcid.org/0000-0001-5743-0106
  • Mysrayn Yargo de Freitas Araújo Reis Universidade Estadual da Paraíba – UEPB

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i6.10556

Keywords:

Antibiotic. Biotechnology. Fermentative Process. Pathogenic Bacteria.

Abstract

Antibiotics are substances produced by microorganisms that inhibit the growth of bacteria, causing their destruction, and can be produced naturally, synthetically, or semi-synthetically. Natural antibiotics are those excreted by fungi and bacteria, along with other compounds during fermentation. To obtain them in pure form, it is necessary to recover the product of interest at the end of the process. The objective of the study consists of the biotechnological processes that can be used to produce effective antibiotics. This is an integrative literature review, with a search for materials that corresponded to the period from 2013 to 2022, the study was built on the bases of SciElo, PubMed and Google Academic. The descriptors used were antibiotic, biotechnology, fermentative process and pathogenic bacteria. The pharmaceutical industries have sought constant development of techniques related to biotechnology to obtain safe antibiotics. Therefore, it was possible to identify some techniques used for production, bringing improvement and quality of life to the human being.

Author Biographies

Raimundo Orlando da Silva Júnior, Faculdade São Francisco da Paraíba - FASP

Graduação em Farmácia - Faculdade São Francisco da Paraíba – FASP.

Diego Igor Alves Fernandes de Araújo, Universidade Federal da Paraíba – UFPB

Doutorado em Produtos Naturais e Sintéticos Bioativos - Universidade Federal da Paraíba – UFPB, Orcid: https://orcid.org/0000-0002-8032-6240. 

Lívia Paloma Gomes Leite, Faculdade São Francisco da Paraíba - FASP

Graduação em Farmácia - Faculdade São Francisco da Paraíba – FASP, Orcid: https://orcid.org/0000-0003-1761-4749.

Emmanuel Ferreira Sampaio, Centro Universitário de Patos - UNIFIP

Graduando em Farmácia – Centro Universitário de Patos – UNIFIP. 

Umberto Pereira Souza Júnior, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE

Doutorado em Desenvolvimento e Inovação Tecnológica em Medicamentos – Universidade Federal Rural de Pernambuco – UFRPE, Orcid: https://orcid.org/0000-0003-0596-8689. 

Fernanda Maine Alves Vieira, Faculdade São Francisco da Paraíba - FASP

Graduanda em Farmácia - Faculdade São Francisco da Paraíba – FASP. 

Kaio Aragão Sales, Universidade Federal da Paraíba - UFPB

Doutorado em Produtos Naturais e Sintéticos Bioativos - Universidade Federal da Paraíba – UFPB, Orcid: https://orcid.org/0000-0001-5743-0106. 

Mysrayn Yargo de Freitas Araújo Reis, Universidade Estadual da Paraíba – UEPB

Mestrado em Ciências Farmacêuticas - Universidade Estadual da Paraíba – UEPB, Orcid: https://orcid.org/0000-0002-3919-985X. 

Published

2023-07-27

How to Cite

Silva Júnior, R. O. da, Araújo, D. I. A. F. de, Leite, L. P. G., Sampaio, E. F., Souza Júnior, U. P., Vieira, F. M. A., … Reis, M. Y. de F. A. (2023). THE USE OF BIOTECHNOLOGY IN ANTIBIOTIC PRODUCTION: AN INTEGRATIVE REVIEW. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(6), 3114–3125. https://doi.org/10.51891/rease.v9i6.10556