HÁBITOS ALIMENTARES SAUDÁVEIS NA EDUCAÇÃO INFANTIL

Authors

  • Eda Maria Sousa Matos da Conceição Universidade Federal de Mato Grosso
  • Jóici Pinheiro da Silva Faculdades Integradas de Ariquemes
  • Joicy Laura da Silva Agripino Universidade Federal de Mato Grosso
  • Karla Freitas Farias Pfingstag Instituto Cuiabano de Educação
  • Miriã Dias Ferreira Faculdade Invest de Ciências e Tecnologia
  • Rosangela Kovalski da Cruz Lima Darwin Monteiro da Silva

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v8i1.4098

Keywords:

Food education. Child education. Educational projects.

Abstract

The purpose of this article is to discuss the need for healthy eating in early childhood and to propose projects that introduce this topic to children in early childhood education. The methodology used is the bibliographic study and the pedagogy of the projects in the set of two project proposals to be applied in class. The high prevalence of diseases resulting from poor eating habits and physical inactivity among young people has increased the demand for actions to prevent these diseases and improve the population's quality of life. The formation of healthy eating habits and other attitudes begin in childhood, which is why the school is a favorable place for the development of activities, projects and actions that lead to development. fruits. It is essential that teachers can develop educational activities with students that contribute to a healthy diet, taking into account the age, culture of the region and the financial situation of those involved. Activities should contribute to students' understanding and so that they can extend the content learned to parents, family members and the community in which they live. The teacher, through creative, innovative, interdisciplinary, participatory pedagogical projects and together with the family, can carry out actions aimed at improving knowledge about food, quality of life in the short and long term and developing new and healthy eating habits. in students and in the community.

Author Biographies

Eda Maria Sousa Matos da Conceição, Universidade Federal de Mato Grosso

Graduada pela Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT, Especialista em Educação Infantil e Anos Iniciais pela Associação Várzea Grandense de Ensino e Cultura – AVEC.

Jóici Pinheiro da Silva, Faculdades Integradas de Ariquemes

Graduada em Pedagogia pelas Faculdades Integradas de Ariquemes – FIAR.

Joicy Laura da Silva Agripino, Universidade Federal de Mato Grosso

Graduada em Pedagogia pela Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT, Especialista em Docência na Educação Infantil pela Universidade Federal de Mato Grosso – UFMT, Especialista em Educação Infantil e Anos Iniciais pelo Centro Universitário Leonardo da Vinci – UNIASSELVI.

Karla Freitas Farias Pfingstag, Instituto Cuiabano de Educação

Graduada em Pedagogia pelo Instituto Cuiabano de Educação – ICE, e Especialista em Educação Infantil e Alfabetização pelo Instituto Cuiabano de Educação – ICE.

Miriã Dias Ferreira, Faculdade Invest de Ciências e Tecnologia

Graduada em Pedagogia pela Faculdade Invest de Ciências e Tecnologia, Especialista em Educação Especial AEE pela Faculdade Invest de Ciências e Tecnologia.

Rosangela Kovalski da Cruz Lima, Darwin Monteiro da Silva

Formação acadêmica Magistério pela Escola de 2º Grau Darwin Monteiro da Silva.

Published

2022-02-18

How to Cite

Conceição, E. M. S. M. da ., Silva, J. P. da ., Agripino, J. L. da S. ., Pfingstag, K. F. F. ., Ferreira, M. D. ., & Lima, R. K. da C. . (2022). HÁBITOS ALIMENTARES SAUDÁVEIS NA EDUCAÇÃO INFANTIL. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 8(1), 1781–1800. https://doi.org/10.51891/rease.v8i1.4098