THE NUTRITIONIST'S ACTIVITY IN COPING WITH EATING COMPULSION: A SCIENTIFIC APPROACH

Authors

  • Paulina Nunes Heringer Centro Univerisitário Euroamericano
  • Danielle Portela de Almeida Centro Universitário Leonardo da Vinci
  • Flaviana Garcia de Souza Centro Universitário Fametro – AM
  • Rosangela Borges Santana Pinto UFMT
  • Gizele Oliveira Santos Faculdade Laboro – DF
  • Isabella Cristina Silva Gomes Universidade Católica de Brasília
  • Aline Nascimento Souza Universidade Salgado de Oliveira
  • Ramon Duarte Maia Universidade Anhanguera
  • Ariana da Silva Rogalski Centro Universitário do Paraná
  • Alexandra Vieira de Souza Estácio de Sá
  • Bianca Fernandes de Sousa Universidade Nove de julho

DOI:

https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.11025

Keywords:

Food Compulsion. Eating disorder. Nutritionist. Treatment. Scientific Approach.

Abstract

Binge eating is an eating disorder characterized by excessive and uncontrolled food intake, even when there is no physical hunger. This behavior leads to great emotional discomfort, feelings of guilt and shame, affecting the individual's physical and mental health. It is estimated that binge eating affects around 2% of the world's population, being more common in women and people experiencing stress or anxiety. Given this scenario, the role of the nutritionist in combating binge eating is fundamental. Nutrition professionals have in-depth knowledge of the nutritional and physiological aspects of food, which gives them the ability to take a scientific approach to treating this disorder. Unlike other therapeutic approaches, the nutritionist has the expertise in adapting the diet of the individual affected by binge eating, taking into account both emotional factors and nutritional and physiological aspects. In this way, the professional acts as a facilitator in the process of changing eating habits, helping to promote a more balanced and healthy relationship with food. However, despite the importance of the nutritionist's role in combating binge eating, there is still a lack of scientific studies that address this issue specifically. It is therefore necessary to deepen knowledge about the strategies used by nutritionists in this context, as well as their results in the treatment of binge eating. Therefore, this article aims to analyze the nutritionist's role in combating binge eating, taking into account a scientific approach. To this end, scientific studies published in recent decades that address the topic will be reviewed, analyzing the strategies used by nutritionists, their benefits and limitations in the treatment of this disorder.

Author Biographies

Paulina Nunes Heringer, Centro Univerisitário Euroamericano

Graduada em Nutrição, Pós-graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Euroamericano.

Danielle Portela de Almeida, Centro Universitário Leonardo da Vinci

Acadêmica de Nutrição pelo Centro Universitário Leonardo da Vinci, Uniasselvi.

Flaviana Garcia de Souza, Centro Universitário Fametro – AM

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Fametro – AM.

Rosangela Borges Santana Pinto, UFMT

Graduada em Nutrição e pós-graduada em Nutrição hospitalar – UFMT.

Gizele Oliveira Santos, Faculdade Laboro – DF

Pós-graduanda em Nutrição clínica e hospitalar pela Faculdade Laboro – DF.

Isabella Cristina Silva Gomes, Universidade Católica de Brasília

Graduada em Nutrição pela Universidade Católica de Brasília.

Aline Nascimento Souza, Universidade Salgado de Oliveira

Bacharel em Direito e acadêmica de Nutrição pela Universidade Salgado de Oliveira.

Ramon Duarte Maia, Universidade Anhanguera

Acadêmico de Nutrição pela Universidade Anhanguera.

Ariana da Silva Rogalski, Centro Universitário do Paraná

Acadêmica de Nutrição pelo Centro Universitário do Paraná.

Alexandra Vieira de Souza, Estácio de Sá

Bacharel e licenciada em Educação física pela UFS e Especialista em Nutrição humana e sáude pela UFLV, Bacharel em Nutrição pela Estácio de Sá. 

Bianca Fernandes de Sousa, Universidade Nove de julho

Graduada em Nutrição pela Universidade Nove de julho.

Published

2023-09-20

How to Cite

Heringer, P. N., Almeida, D. P. de, Souza, F. G. de, Pinto, R. B. S., Santos, G. O., Gomes, I. C. S., … Sousa, B. F. de. (2023). THE NUTRITIONIST’S ACTIVITY IN COPING WITH EATING COMPULSION: A SCIENTIFIC APPROACH. Revista Ibero-Americana De Humanidades, Ciências E Educação, 9(8), 2069–2080. https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.11025